ACTUALITATE

PE: Georgia – noua vedetă a preaderării la UE, Republica Moldova – ”capturată de interesele oligarhice”

post-img

Pe 9 octombrie, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE) a evaluat progresul Republicii Moldova şi Georgiei în implementarea Acordului de asociere cu UE, care a intrat în vigoare în urma cu doi ani, se arata într-o declaraţie postată pe site-ul PE.

Deputaţii europeni au salutat procesul de reforme din Georgia, menţionând că aceasta reprezintă un partener cheie al UE în regiune şi au remarcat faptul că UE este acum cel mai mare partener comercial al Georgiei şi cea mai mare sursă de investiţii străine directe.

„Deputaţii europeni cer autorităţilor georgiene să continue să asigure stabilitate, reforme democratice şi îmbunătăţiri economice şi sociale pentru georgieni, subliniind că corupţia la nivel înalt, independenţa deplină a sistemului judiciar şi depolitizarea mass-media rămân probleme-cheie”, se arată în raport.

Rezoluţia, care exprima regretul pentru continuarea ocupării de către Rusia a unei părţi a teritoriului georgian, a fost susţinută de 43 de deputaţi europeni, 7 au fost împotrivă, unul s-a abţinut.

De asemenea, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a adoptat cu 31 de voturi o rezoluţie privind R. Moldova, în care se spune că aceasta republica este „capturată de interesele oligarhice”.

„Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice şi politice în mâinile unui mic grup de oameni care influenţează parlamentul, guvernul, partidele politice, administraţia de stat, poliţia, sistemul judiciar şi mass-media”, se spune în rezoluţie.

PE a cerut autorităţilor moldovene să soluţioneze aceste probleme şi a reamintit că asistenţa financiară a UE va fi acordată abia după alegerile parlamentare din 2019, în conformitate cu standardele democratice internaţionale.

Rezoluţia subliniază că principalele priorităţi pentru R. Moldova ar trebui să fie reformele pe care ea şi le-a asumat în cadrul Acordului de asociere cu UE.

Totodata, Parlamentul European este îngrijorat de reticenţa autoritatilor în ceea ce priveşte standardele democratice şi statul de drept.