ACTUALITATE

Pe 23 august se împlinesc 80 de ani de la semnarea tratatului de neagresiune sovieto-german

O înţelegere secretă între germani şi sovietici a schimbat, profund şi dureros, istoria poporului român. Pactul de neagresiune Molotov-Ribbentrop a legalizat fraudulos ruperea Basarabiei de Ţara Mamă, iar poporul român a fost despărţit de un simplu protocol. Astăzi, la Chişinău, s-a vorbit despre acest pact, care a dus la deportări, foame, rusificare şi dezbinare.

Pe 23 august 1939, Germania şi Uniunea Sovietică au semnat un tratat de neagresiune, care împărţea Europa între cele două dictaturi. Acest pact, cunoscut şi sub numele de "Molotov-Ribbentrop", conţinea şi un protocol secret care viza şi Basarabia.
 
Privitor la sud-estul Europei, atenţia este atrasă de către partea sovietică la interesul acesteia în Basarabia. Partea germană declară dezinteresul politic total în această regiune.     
 
După accea, pe 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia şi nordul Bucovinei.
 
Chiar dacă până acum ruşii nu au recunoscut existenţa acestui protocol, în vara aceasta, la Moscova, documentul a fost expus publicului în varianta originală.
 
Istorici spun că în secolul XX, întreaga Europă a trăit sub impactul tratatului de neagresiune sovieto-german.
 
În contextul împlinirii a 80 de ani de la semnarea pactului dintre sovietici şi germani, astăzi Muzeul Naţional de Istorie a organizat o conferinţă ştiinţifică la tema: "Pactul Molotov-Ribbentrop - verde pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial".