ACTUALITATE

PD va susţine iniţiativa de înlocuire a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate actele oficiale? Răspunsul lui Pavel Filip

post-img

Fracţiunea Partidului Democrat nu va avea o poziţie comună faţă de iniţiativa deputatului Iurie Reniţă de a înlocui, în toate documentele oficiale ale Republicii Moldova, sintagma  „limba moldoveneasca”, în sintagma „limba română”.

„Fracţiunea Partidului Democrat, trebuie să fiu sinceri, noi toţi suntem absolut diferiţi, nu toţi am împărtăşit întotdeauna aceeaşi viziune. De aceea, am oferit mână liberă tuturor membrilor PD. Cine este pentru – va susţine, cine nu – va avea dreptul la opinia proprie.   am oferit mână liberă tuturor”, a declarat fostul premier în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR MOLDOVA.

Întrebat dacă va susţine sau nu această iniţiativă, Pavel Filip a declarat: „Desigur, eu am declarat nu o singură dată acest lucru”.

Amintim că Iurie Reniţă şi Lilian Carp au prezentat la 18 octombrie o iniţiativă legislativă care vine să înlocuiască sintagma „limba moldoveneasca” din documentele oficiale ale R. Moldova. Potrivit acestora, cel puţin cinci legi din R. Moldova conţin sintagma de „limba moldovenească”, chiar dacă o decizie a Curţii Constituţionale din decembrie 2013 a stabilit că limba oficială a R. Moldova este limba română, aşa cum este scris în Declaraţia de Independenţă, care prevalează asupra Constituţiei.

Totuşi, până acum, doar patru deputaţi din actuala legislatură au semnat respectiva iniţiativa legislativă: Iurie Reniţă, Carp Lilian, Cataranciuc Sergiu şi Octavian Ţîcu.

De cealaltă parte, unii deputaţi au declarat, pentru TVR MOLDOVA, că nici nu au ştiut de aceasta iniţiativă.

Democratul Sergiu Sîrbu a declarat că fracţiunea PD are propria agendă, iar Maria Ciobanu a spus că „nu se schimbă nimic atâta timp cât este stipulat în articolul 13 din Constituţie că limba de stat este „limba moldovenească””.
 
De altfel, amintim că Pavel Filip a declarat, acum două luni, în platoul TVR MOLDOVA că regretă faptul că nu a fost modificat articolul 13 al Constituţiei în legislatura trecută, astfel ca limba română să fie limba oficială a statului.

Proiectul de modificare a articolului 13 din Constituţie privind introducerea limbii române ca limbă oficială a fost propus în repetate rânduri, în special de fracţiunea parlamentară a Partidului liberal din Legislatura trecută. Pentru modificarea acestui articol se pronunţau şi deputaţii din fracţiunea PLDM şi PPEM. Proiectul însă nu a fost supus dezbaterilor nici o dată în legislatura trecută, în care funcţia de preşedinte al Parlamentului era deţinută de către colegul de partid a lui Pavel Filip, Andrian Candu.

Amintim că în 2013 Curtea Constituţională de la Chişinău a aprobat o hotărâre prin care a declarat limba română drept limba de stat a Republicii Moldova. Atunci magistraţii Înaltei Curţi au constatat că Declaraţia de Independenţă primează Constituţiei adoptate în 1994, respectiv limba oficială a Republicii Moldova este, limba română.