Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pavel Filip, la Punctul pe AZi: Ori votaţi moţiunea de cenzură şi pică Guvernul, ori legea bugetului rămâne în vigoare

Asumarea răspunderii este o declaraţie politică a Guvernului în faţa Parlamentului. Noi ne-am asumat, acum fie votaţi moţiunea de cenzură, Guvernul pică şi nu intră legea bugetului în vigoare, ori Guvernul nu pică şi legea rămân în picuoare. Declaraţiile au fost făcute de liderul PDM Pavel Filip la emisiunea Punctul pe Azi de la postul TVR MOLDOVA.

Democratul a menţionat că situaţia actuală este una paradoxală.

„În Constituţie este scris că premierul poate să vină în Parlament cu angajarea răspunderii. Dacă în sală sunt 50 de deputaţi, iar alţi 50 sunt pe coridoare şi se uită la televizor, există pentru cineva dubii că Parlamentul nu ţtie de angajarea răspunderii? Este o acşiune mecanică, tehnică, Premierul vine şi citeşte angajarea răspunderii, iar Parlamentul are la dispoziţie 72 de ore să voteze”, a spus Pavel Filip.

Potrivit liderului PDM, opoziţia a întins cât se poate de mult cu asumarea răspunderii.

„Am mai auzit că Guvernul ar fi trebuit să cedeze. Acest lucru este inadmisibil. Nu poţi să anulezi o acţiune politică. Guvernul a acţionat exact în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova. A fost o iresponsabilitate totală când colegii din opoziţie nu au intrat în sala de şedinţă”, a spus Pavel Filip.

Democratul a menţionat că, în locul premierului Chicu ar fi mers pe aceeaşi cale.

„Aceste legi ţin de bugetul de stat. Ele trebuie să intre în vigoare cât mai repede. Era o urgenţă, pentru că acolo intra şi asistenţa din partea UE”, a declarat liderul PDM.

Analistul politic Anatol Ţăranu a precizat că Igor Dodon şi Ion Chicu au obţinut o mică victorie, fiind capabili să îşi impună propria agendă.

„În ceea ce priveşte esenţa acestei victorii, s-a creat un precedent extrem de periculos. Ceea ce a făcut Guvernul Chicu poate este conform buchiei Constituţiei, dar corespunde cu spiritul Constituţiei, spiritului democraţiei parlamentare? Opoziţia nu este capabilă să se impună la o înfruntare cu majoritatea parlamentară. Opoziţia poate să demonteze punctele slabe şi să developeze intersele meschine, astfel încât guvernarea să fie prudentă”, a spus analistul.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, de azi înainte, Guvernul poate veni cu orice lege care convin intereselor de grup şi vor exclude dezbaterea parlamentară.

„Problema constă nu în faptul că Guvernul Chicu şi-a asumat răspunderea, ci în felul în care a făcut-o”, a spus Anatol Ţăranu, care a mai menţionat că opozţia şi-a făcut datoria şi este o ipocrizie să o acuzi.
Similare
RECOMANDĂRI