ACTUALITATE

Pavel Filip la întâlnirea cu delegaţia UE: Nu avem un plan 'A' sau 'B'

post-img

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip a apreciat marţi sprijinul constant al Parlamentului European (PE) în promovarea parcursului european al Republicii Moldova şi în implementarea reformelor, menţionând că agenda de transformare a republicii este ghidată de priorităţile Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE, cu ocazia întrevederii cu o delegaţie de europarlamentari din Comisia pentru Afaceri Externe şi Comisia pentru Bugete, aflată într-o vizită de lucru la Chişinău.

'Pentru noi este importantă susţinerea în continuare din partea UE. Nu avem un plan A sau B, avem un singur plan - apropierea de Uniunea Europeană, astfel încât parcursul european al ţării să devină ireversibil', a subliniat Pavel Filip, potrivit căruia atât guvernul, cât şi parlamentul au toată determinarea să menţină implementarea Acordului de asociere drept prioritatea nr.1 şi vor continua eforturile comune de realizare a angajamentelor asumate.

Guvernul său depune toate eforturile pentru îndeplinirea acţiunilor convenite pentru acordarea asistenţei macrofinanciare din partea UE, a afirmat în acelaşi timp premierul de la Chişinău, menţionând că pentru a asigura o utilizare mai eficientă a asistenţei externe a fost schimbat mecanismul de coordonare a acesteia. 'În prezent banii publici sunt cheltuiţi cu mai multă prudenţă şi eficienţă maximă', a precizat prim-ministrul.

În continuare, premierul Pavel Filip a făcut o trecere în revistă a principalelor reforme realizate de guvern în ultima perioadă, între care reforma administraţiei publice centrale, în domeniul justiţiei şi a sistemului de pensii. Datorită implementării reformei sistemului de pensii, pentru prima dată în ultimii 20 de ani pensia medie a ajuns în Republica Moldova la nivelul coşului minim de consum.

Totodată, până la finele mandatului actualului guvern urmează să fie realizată aşa numita 'mica reformă' în justiţie, care presupune o serie de acţiuni pentru consolidarea sistemului judiciar.

La rândul lor, europarlamentarii şi-au confirmat dorinţa de întărire în continuare a cooperării Uniunii Europene cu Republica Moldova pentru ca cetăţenii să se bucure de avantajele oferite de apropierea de UE. Totodată, deputaţii Parlamentului European au încurajat autorităţile de la Chişinău să continue eforturile pentru consolidarea statului de drept, a domeniilor justiţiei şi mass-media, să persevereze în investigarea fraudei bancare şi recuperarea activelor fraudate, precum şi să depună eforturi pentru a asigura condiţii optime pentru desfăşurarea unor alegeri parlamentare libere şi democratice.

Scopul vizitei delegaţiei PE este de a evalua nivelul de implementare a Acordului de asociere cu UE şi a monitoriza eficienţa utilizării sprijinului financiar din partea UE.