Pavel Filip dă asigurări: Niciun salariu nu va fi mai mic decât minimul de existenţă 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pavel Filip dă asigurări: Niciun salariu nu va fi mai mic decât minimul de existenţă 

Angajaţii din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura o creştere continuă a veniturilor angajaţilor, a declarat premierul Pavel Filip, comentând proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, aprobat de Guvern. „Documentul va contribui la crearea unui sistem salarial transparent, echitabil şi atractiv, capabil să remunereze performanţa profesională a angajaţilor din fiecare domeniu de activitate”, apus şeful cabinetului de miniştri.

Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă şi partea variabilă. Partea variabilă va fi în funcţie de performanţele angajatului şi aspectele specifice ale muncii. Premierul a subliniat că în urma implementării reformei nimeni din angajaţii din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existenţă de 2000 de lei, iar diferenţa dintre prima scară de salarizare şi ultima va fi de 15 trepte, şi nu 33 cum este în prezent.

Legea garantează păstrarea integrală a salariului ridicat în prezent, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabileşte un salariu mai mic decât cel deţinut anterior.

Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021, se preconizează o creştere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajaţii instituţiilor finanţate din bugetul de stat şi de peste 55% – pentru cele finanţate din bugetele locale.

Similare
RECOMANDĂRI