ACTUALITATE

Patru ingineri basarabeni au creat un tunel de dezinfectare pentru medicii care luptă împotriva coronavirusului

În lupta cu noul coronavirus, medicii, dar şi inginerii de pretutindeni, au devenit tot mai creativi şi au născocit metode şi dispozitive de distrugere a virusului. Un tunel de dezinfectare inedit a fost creat de câţiva ingineri basarabeni care au dorit să vină în spijinul medicilor. Inventatorii spun că noul dispozitiv distruge virusul datorită razelor ultraviolete dar şi a soluţiei dezinfectante. Tunelul poate fi instalat la intrarea în secţiile de terapie intensivă.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: „La intrare în acest tunel de dezinfectare trebuie neapărat să fim echipaţi corespunzător, să fim îmbrăcaţi în combinezon, să avem mănuşi şi mască de protecţie, iar odată ce păşim trebuie să ascultăm indicaţiile”.

La acest dispozitiv automatizat au lucrat patru ingineri, iar în două săptămâni a şi fost asamblat. Materialele au costat peste 20 de mii de lei. Creatorul tunelului dezinfectant este Vadim Danu, director al unei fabrici.  

VADIM DANU, director companie: „Impactul ultravioletului asupra asupra virusului, faza lugă îl anihilează îl demobilizează, faza scurtă îi modifică structura ADN-ului şi în aşa mod stopează sinteza proteine şi multiplicarea virusului. Am folosit tehnologiile led, practic ultimele tehnologii care se folosesc la moment pentru dezinfectar”.

Propunerea de a construi tunelul a venit de la un fabricant de jucării.

IGOR HÎNCU, antreprenor: „Noi am văzut pe internet în România că se fac tuneluri de dezinfectare, dar în mare parte au fost solicitări de la medicii de la terapie intensivă. Cu proiectul am mers la autorităţi am obţinut avizul sanitar de producţie în serie, din puncte de vedere tehnic suntem foarte bine”.

În perioada următoare, tunelul dezinfectant va fi supus testelor de laborator.

VADIM DANU, director companie: „Dorim să facem nişte testări cu probe pozitive la covid care să le amplasăm în interiorul tunelului ca să vedem aproximativ timpul de proiecţie care esete necesar”.

IGOR HÎNCU, antreprenor: „Fiecare probă va fi 600 de lei şi noi planificăm momentan să facem 10 probe şi după aia să vedem în funcţie de rezultat vor să continuăm sau ne oprim. Am discutat preventiv cu delegaţia Uniunii Europene care este gata să ne finanţeze, dar mai întâi să punem la dispoziţie echipamentul, să demonstrăm”.

Antreprenorii mai au multe idei pe care şi-ar dori să le implementeze.

VADIM DANU, director companie: „Vrem să introducem noi echipamente de dezinfectare, de exemplu sunt roboţi care vor circula pe coridoarele spitalelor şi respectiv vor face dezinfectarea. Alte idei mai sunt introducerea lămpilor ultraviolete în lifturile spitalelor”.

Inventatorii îşi propun ca lămpile ultraviolete să funcţioneze atunci când nu este nimeni în interior încăperii. Totodată, ei consideră că este eficientă instalarea lămpilor în tuburile de aerisire pentru să dezifectează aerul care circulă în spital.