Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Patru dintre cei 12 copii blocaţi în peştera din Thailanda au fost scoşi la suprafaţă. Operaţiunea de salvare continuă

O lume întreagă aşteaptă veşti despre cum decurge salvarea băieţilor blocaţi într-o peşteră din Thailanda. Operaţiunea, extrem de riscantă, a început în zori, iar aducerea la suprafaţă a tuturor captivilor din grotă va dura câteva zile. Este un traseu la limita supravieţuirii: în total, 5 kilometri. Legaţi de un scafandru, băieţii trebuie să înoate prin apele învolburate şi prin tuneluri extrem de înguste.

Acum ori niciodată, spun autorităţile thailandeze. În pofida tuturor pericolelor, au decis să înceapă operaţiunea.

Doar acum şi în următoarele 2-3 zile se mai poate încerca ceva: e o luptă cu timpul şi cu apa.

Acum, apa din peşteră e la cel mai scăzut nivel din ultimele 10 zile. Dar, în curând, începe iar să crească, pentru ploi torenţiale, care deja au început, vor dura săptămâni.

Copiii au făcut antrenamente în subteran, pentru lungul şi riscantul drum de întoarcere. Un medic australian a evaluat starea lor şi a dat undă verde.

Autorităţile nu au dat detalii despre planul de salvare: din ce se ştie până acum, băieţii vor fi scoşi unul câte unul, însoţiţi de doi scafandri.

Copilul va fi legat la tubul de oxigen al primul scufundător şi tot de el va fi prins cu un cablu de siguranţă.

Ultimul va fi scos antrenorul de fotbal al băieţilor. Asta dacă totul decurge conform planului.

Şeful comandamentului de salvare a ţinut să atragă atenţia că operaţiunea poate fi întreruptă în orice moment şi apoi reluată. 5 km, atât e distanţa pe care o au de parcurs până la ieşire. În total, 5 ore şi jumătate.

O mare parte din drum e extrem de periculoasă: gropi adânci, pline de apă, stânci, întuneric, tuneluri înguste şi pasaje de trecere de doar o jumătate de metru, un traseu la limita supravieţuirii, inclusiv pentru cei mai buni scafandri din lume.

Similare
RECOMANDĂRI