Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Patru angajaţi cu funcţii înalte ai BNM, cercetaţi penal de CNA

Patru angajaţi cu funcţii înalte ai Băncii Naţionale sunt cercetaţi penal de CNA, într-un dosar de abuz în serviciu. Ei sunt bănuiţi că ar fi încercat să ajute un grup de acţionari de la FinComBank să preia controlul asupra băncii. Potrivit unor surse din cadrul CNA, care au dorit să rămână anonime, prin acţiunile lor angajaţii BNM ar fi produs un prejudiciu de peste 120 de milioane de lei familiei fostului preşedinte Voronin, care deţinea o cotă parte din activele băncii.

Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, funcţionarii BNM au întreprins mai multe acţiuni ilegale în perioada 2018-2019, care au dus la emiterea unei horărâri abuzive faţă de un grup de acţionari ai FinCom Bank.

Mai exact, la începutul anului 2019,  BNM a suspendat drepturile unor acţionari de la "Banca de Finanţe şi Comerţ", sub acuzaţia de activitate concertată, şi i-a obligat să-şi vândă acţiunile. Prin această acţiune, CNA susţine că Banca Naţională ar fi cauzat acestor acţionari un prejudiciu de peste 120 de milioane de lei. Într-un comunicat de presă,

Banca Naţională a Moldovei îşi exprimă îngrijorarea faţă de percheziţiile care au avut loc la domiciliile angajaţilor săi, spunând că acestea pot avea un puternic efect de intimidare.

„Acţiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerinţă în competenţa exclusivă a BNM  de evaluare şi supraveghere a acţionariatului bancar, fapt inadmisibil inclusiv din perspectiva separării puterilor în statul de drept. Asemenea acţiuni împiedică personalul unei bănci centrale să îşi exercite atribuţiile în mod adecvat şi reduce capacitatea instituţiei de a asigura supravegherea, transparenţa şi stabilitatea sectorului bancar”, se arată într-un comunicat al BNM.

Pe numele celor patru funcţionari de la BNM au fost întocmite dosare penale pentru abuz în serviciu. Ei sunt cercetaţi în stare de libertate.
Similare
RECOMANDĂRI