Patriarhia Română recomandă credincioşilor să evite temporar sărutarea icoanelor din biserică, în contextul coronavirusului. Măsuri de prevenţie adoptate de Arhiepiscopia Romano-Catolică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Patriarhia Română recomandă credincioşilor să evite temporar sărutarea icoanelor din biserică, în contextul coronavirusului. Măsuri de prevenţie adoptate de Arhiepiscopia Romano-Catolică

În contextul riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică. Credincioşii pot săruta icoanele din propria casă, arată un comunicat al patriarhiei.

Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autorităţile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spaţiul bisericii, pentru a nu-i expune şi pe alţii la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de radioul şi televiziunea patriarhiei.

Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin).

„Menţionăm că în Biserică Sfânta Împărtăşanie se pregăteşte şi se administrează totdeauna în condiţii de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă”, arată comunicatul.

De asemenea, persoanele care nu se pot împărtăşi pentru că sunt deja bolnave pot să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.

Patriarhia face apel şi la respectarea cu stricteţe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătăţii şi de celelalte autorităţi abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor şi a feţei cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului în caz de tuse şi strănut, dezinfectarea obiectelor şi suprafeţelor frecvent utilizate etc.).

Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie, arată sursa citată.

"Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toţi credincioşii săi la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate şi responsabilitate, cerându-I Milostivului Dumnezeu ocrotirea şi binecuvântarea Sa, deoarece, în primă şi ultimă instanţă, El este Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, iar sănătatea, viaţa şi mântuirea sunt darurile Sale, pe care noi însă trebuie să le cultivăm cu credinţă, speranţă şi iubire", se mai arată în comunicat.

Arhiepiscopia Romano-Catolică adoptă măsuri de prevenţie sanitară împotriva noului coronavirus

Şi  Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti adoptă măsuri de prevenţie sanitară împotriva noului coronavirus, recomandând credincioşilor să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, informează un comunicat.

Într-o scrisoare circulară transmisă credincioşilor, preoţilor şi persoanelor consacrate, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, recomandă o serie de măsuri pentru bisericile parohiale şi capelele ordinelor călugăreşti şi ale altor structuri – şcolare, sociale, caritative, sanitare - din Arhidieceză.
 

Măsurile de prevenţie au fost decise după consultarea cu specilişti în domeniul medical, în urma confirmării în ţara noastră, în particular pe teritoriul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, a unei persoane infectate cu noul coronavirus (Covid-19) şi a existenţei altor persoane considerate suspecte medical ori izolate la domiciliu.

Astfel, în perioada următoare, credincioşilor li se recomandă să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. De asemenea, se va evita contactul direct al credincioşilor cu relicvarele, iar ministranţii şi sacristanii vor avea şi ei obligaţia de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice.

Totodată, Arhiepiscopul le recomandă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) şi celor care prezintă simptone de răceală să evite prezenţa în biserici şi capele la momentele de rugăciune comunitară şi să se unească în rugăciune „prin participarea la devoţiunile (Rozariu, Calea Crucii) şi la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro ”.

„Aceste recomandări comunitar-liturgice – arată ÎPS Aurel Percă – se adaugă măsurilor de prevenţie indicate deja de autorităţi: spălarea des pe mâini, cu săpun, sau folosirea de dezinfectat; evitarea atingerii feţei cu mâinile nedezinfectate; autoizolarea şi avizarea autorităţilor sanitare în cazul prezenţei simptomelor de răceală sau a intrării în contact cu persoane bolnave. Respectarea recomandărilor autorităţilor statului privind Covid-19 nu este doar o obligaţie civilă, dar şi una morală şi creştinească, dictată de binele comun, grija faţă de aproapele şi preţuirea vieţii”.

Similare
RECOMANDĂRI