PAS solicită guvernării să susţină cetăţenii care au ajuns în capcana companiilor de microfinanţare
Vizualizari:

PAS solicită guvernării să susţină cetăţenii care au ajuns în capcana companiilor de microfinanţare

PAS solicită guvernării să intervină cu mecanisme legale şi să ajute oamenii care au ajuns în capcana companiilor de microfinanţare, din cauza sărăciei şi a incapacităţii de a-şi achita la timp creditele. Despre aceasta a anunţat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PAS, Dan Perciun.

Vicepreşedintele PAS, deputatul Dan Perciun condamnă atitudinea iresponsabilă a guvernării care a ales să fie de partea băncilor şi a companiilor de microfinanţare, abandonând oamenii, pe timp de pandemie şi criză economică în situaţia catastrofală din cauza creditelor de microfinanţare: „Mulţi oameni sunt prinşi în capcana companiilor de microfinanţare. Oameni cu salarii foarte mici, în situaţii dificile, iau aceste credite ca soluţii de ultim resort. Ulterior, din cauza penalităţilor şi a dobânzilor foarte mari, nu mai pot scăpa de ele.

Statul a abandonat oamenii şi i-a lăsat faţă în faţă cu aceste companii cărora le este indiferent dacă are omul cu ce plăti sau nu are. Am solicitat încă în luna martie ca Guvernul să permită amânarea plăţilor pentru aceste credite. Am înaintat un proiect de lege pe care l-am transmis la Guvern, pentru ca oamenii să aibă la dispoziţie o perioadă de până la şase luni, timp în care să-şi rezolve problemele financiare, să-şi găsească un loc de muncă. Guvernul până acum nu a dat nici măcar un aviz la acel proiect de lege.

Oamenii săraci sunt principalii clienţi ai acestor companii. Deseori nu le explică nimeni care sunt penalităţile, dobânzile, ce şi cum funcţionează. Această problemă nici nu este recunoscută şi nu se discută în spaţiul public.ˮ

Deputatul a menţionat că există soluţii legale, care au fost deja aplicate de alte state şi a adus drept exemplu România unde există legea falimentului personal care vine să apere cetăţenii ajunşi în situaţii limită în raport cu companiile de microfinanţare şi care nu admite dezmăţul acestora.

Printre soluţiile care pot fi aplicate deputatul a numit:

  • amânarea plăţilor pentru un termen de şase luni;
  • preluarea de către stat a creditelor oamenilor de la companii şi reeşalonarea achitării acestora pe o perioadă extinsă ca să ofere timp suficient oamenilor pentru a le achita etc.

La conferinţă a participat şi Iurie Motroi, un tânăr care a povestit despre experienţa proprie şi situaţia disperată în care a ajuns din cauza imposibilităţii achitării la timp a creditelor: „S-a întâmplat aşa că am ajuns şi eu într-o situaţie cu creditele de microfinanţare. S-a născut al doilea copil, eu pierdusem locul de muncă şi am fost nevoit să iau un credit. Speram că voi găsi un nou loc de muncă, voi primi salariul de la jobul precedent, dar aceasta nu s-a întâmplat şi am fost nevoit să mai iau un credit. Treptat am ajuns până la al patrulea credit. Creşteau procentele, nimeni nu voia să audă nimic şi aşa timp de doi ani. S-au găsit oameni buni care să mă ajute, dar până atunci suma a ajuns până la o cifră critică, aşa încât nici plecarea peste hotare nu ar fi ajutat.

Îndemn oamenii care au nevoie de bani să nu se adreseze acestor companii de microfinanţare, să găsească alte soluţii”.

La finalul conferinţei, deputatul Dan Perciun a făcut un apel către Guvern şi Parlament: „Să nu abandonăm aceşti cetăţeni. Să avem suficientă empatie şi să muncim pentru oameni.ˮ şi a promis că va continua să insiste pe acest subiect şi la următoarea sesiunea parlamentară.

Parlamentarul s-a adresat şi oamenilor care au ajuns în această situaţie dramatică: „Îndemn şi oamenii să vorbească despre această problemă, să scrie la Guvern, să ceară ajutor, astfel încât autorităţile să se trezească”.

Similare
RECOMANDĂRI