Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PAS cere Guvernului să relaxeze restricţiile pentru cetăţenii care intră în R. Moldova

Cei care vin în Republica Moldova din ţări mai puţin afectate de coronavirus ar trebui să nu mai stea 14 zile în carantină. Este solicitarea deputatului PAS, Galina Sajin, adresată Guvernului de la Chişinău. Ea mai cere revizuirea politicii de restricţii la intrarea în ţară şi aplicarea unor măsuri care să fie, într-adevăr, eficiente în lupta cu pandemia.

Deputatul Galina Sajin a cerut responsabililor să relaxeze restricţiile pentru cetăţenii care vin din ţări unde rata de infectare este mai mică decât în Republica Moldova. 

GALINA SAJIN, deputat PAS: "Ieri, guvernul nostru a anunţat 426 de cazuri, iar Guvernul Austriei – 173. Raportat la populaţie, Austria a avut ieri de 9 ori mai putine cazuri de infectare. Oare de ce noi le-am impune carantina? Este nevoie să fie elaborată o aşa numită listă verde a statelor care gestionează pandemia bine şi oamenii care vin de acolo să fie exceptaţi de carantină. Această metodă este aplicată de România, Bulgaria,  Franţa, Germania, Italia şi alte state".

Potrivit deputatului PAS, acest mecanism este deja aplicat în ţările europene. Şi ar mai fi o soluţie! E vorba de ridicarea autoizolării pentru 2 săptămâni, la intrarea în ţară, în cazul în care cetăţenii ar prezenta un rezultat negativ la testul COVID-19. Galina Sajin susţine că din cauza acesrtei măsuri, mulţi basarabeni reveniţi acasă pentru scurt timp nu-şi pot rezolva probleme importante. 

GALINA SAJIN, deputat PAS: "Cetăţenii noştri din diasporă profită de perioada de concediu pentru a rezolva problemele lor. Spre exemplu, perfectarea actelor care costă de 2 ori mai ieftin decât la consulate. Este nevoie doar de puţin efort din partea Guvernului pentru a asigura libertate mai mare cetăţenilor fără a pune pe cineva în pericol".

Măsura de autoizolare pentru 14 zile la intrarea în Republica Moldova este în vigoare până pe 7 august. Autorităţile au vorbit despre ridicarea acestei restricţii, dar au renunţat din cauza numărului în creştere de infectări.  
Similare
RECOMANDĂRI