PAS: Autorii unor blocuri multietajate în centrul istoric al Chişinăului, numiţi de ministrul educaţiei drept membri ai Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice
Sursa foto:PAS Vizualizari:

PAS: Autorii unor blocuri multietajate în centrul istoric al Chişinăului, numiţi de ministrul educaţiei drept membri ai Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice

Fracţiunea PAS din Consiliul Municipal Chişinău îşi exprima indignarea faţă de modificările de ultimă oră făcute în componenţa Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice. Despre aceasta au anunţat într-un comunicat de presă.

Potrivit consilierilor municipali PAS, la 13 ianuarie 2021, ministrul în demisie al Educaţiei, Culturii şi Cercetării a semnat un ordin prin care a fost modificată componenţa nominală a Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice în baza Hotărârii de Guvern din 22 decembrie 2020.

„Membrii Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice („CNMI”) au fost numiţi în funcţie în 2019, pe un mandat de 3 ani. Orice modificare a componenţei CNMI ar putea deveni aplicabilă în 2022, când mandatul CNMI numit în 2019 va înceta. Hotărârea Guvernului din 22 decembrie 2020 s-a adoptat cu nerespectarea modificărilor legale. Modificarea nu a fost elaborată de Direcţia Patrimoniu Cultural, direcţia de specialitate a MECC, ci de Secţia Resurse Umane.

Modificarea s-a realizat fără consultarea în cadrul şedinţei secretarilor generali de stat, fără a fi fixat un număr unic şi expediat spre avizare. De asemenea, nu s-au făcut consultările publice procedurale de rigoare.

La întrebarea cum şi de ce a fost numită, răspunsul a fost - „Ordinele Ministrului nu se discută”!”, se spune în comunicatul PAS. 

Calitatea persoanelor nou numite de ministrul demisionar e contestabilă, aceştia fiind autori de blocuri multietajate din centrul istoric, unele în construcţie, care strică irecuperabil aspectul estetic al oraşului!”, se mai arată în comunicat.

Consilierii mai susţin că Ion Ştefăniţă, vicepreşedintele ilegal al CNIM, este vinovat prin lipsa sa de acţiune ca manager al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor de toate demolările de pe timpul mandatului său.

De asemenea, deputata PAS, Veronica Roşca, a înaintat un demers în adresa Prim-ministrului interimar, Aureliu CIOCOI, cu solicitarea de a acţiona în vederea anulării Ordinului MECC nr.18 din 13.01.2021 prin care s-a aprobat componenţa nominală a Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice.
Similare
RECOMANDĂRI