Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PAS a protestat azi în faţa Preşedinţiei şi au cerut lui Igor Dodon să nu semneze decretul de numire în funcţie a lui Vladislav Clima

Proteste în această dimineaţa în faţa sediului preşedinţiei Republicii Moldova. Simpatizanţii Partiduuil Acţiune şi Solidaritate au cerut lui Igor Dodon să nu semneze decretul de numire în funcţia de preşedinte a Curţi de Apel a judecătorului Vladislav Clima. Protestatarii l-au acuzat pe Igor Dodon că ar pune în funcţii oameni loiali şi şantajabili, care l-ar putea ajuta să se menţină la putere. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "În luna noiembrie 2019, când Igor Dodon cu PD ne dădea jos de la guvernarea, scopul lui a fost de a nu face reforma justiţiei, ci de a prelua control asupra justiţiei."

Potrivit celor de la PAS, Igor Dodon şi-ar impune controlul asupra justiţiei prin numirea în funcţii cheie a judecătorilor care ar fi şantajabili. Printre ei şi Vladislav Clima, care s-ar face responsabil de mai multe decizii contraversate printre care şi anularea alegerilor locale din Chişinău. Decizie care a trezit nedumeriri la CEDO.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Vladislav Clima este şantajabil şi cu siguranţă este dispus să execute orice comandă de la Igor Dodon. Noi nu avem nevoie de o astfel de justiţie." 

Manifestanţii de la PAS au declarat că, în spatele acestei numiri, Igor Dodon ar urmări posibilitatea unei noi anulări de alegeri, în cazul în care nu va fi mulţumit în toamnă de rezultate.

MAIA SANDU, preşedinte PAS: "Nu-l va salva nici Clima şi nici alţi judecători corupţi, lista lui de păcate este prea mare. Oamenii înţeleg că sărăcia lor se trage din hoţia lui Dodon, Clima, Plahotniuc. Dodon nu-şi mai poate ascunde păcatele." 

Vladislav Clima a fost ales săptămâna trecută în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, cu votul a 9 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Candidatura acestuia urmează să fie aprobată de Parlament, apoi semnată de către preşedintele Igor Dodon. Vladislav Clima este judecător din 2006 şi din 2017 lucrează la Curtea de Apel Chişinău. Pe 21 iunie 2018, el a decis anularea alegerilor locale la Chişinău, scrutin câştigat de Andrei Năstase. În toamna lui 2019, acelaşi Clima a recunoscut mandatul de primar al liderului Platformei DA după ce judecătorii de la CEDO au solicitat autorităţilor din Chişinău mai multe lămuriri la o plingere depusă de Nastas.. Tot în toamna lui 2019, colegiul în componenţa căruia a intrat şi Clima a anulat decizia CSM privind revocarea mandatului judecătorului CSJ Oleg Sternioală, învinuit pentru îmbogăţire ilicită. Potrivit declaraţiei sale de venituri, în 2019, Clima a obţinut 379 mii de lei, a primit o compensaţie de la o companie de asigurări de 119 mii de lei şi 30 de mii de dolari de la tatăl şi fratele său pentru educaţia fiului. Judecătorul deţine două loturi de teren şi trei apartamente, printre care unul cu o suprafaţă de 193,8 metri pătraţi. Familia judecătorului deţine două maşini de lux în valoare totală de peste 50 mii de euro.
Similare
RECOMANDĂRI