ACTUALITATE

UPDATE. Un deputat solicită încetarea procedurii de licitaţie în ceea ce priveşte achiziţia a 110 tablete pentru aleşii poporului

post-img

Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova intenţionează să cumpere 110 tablete. În acest sens a fost publicat un anunţ de participare privind achiziţionarea tabletelor, prin procedura de licitaţie deschisă.

UPDATE: După Sergiu Litvinenco, şi deputatul PAS Dumitru Alaiba spune că nu are nevoie de tabletă.

„Am aflat din ştiri că Parlamentul planifică să îmi cumpere tabletă. Nimeni nu m-a întrebat - nici pe mine, nici pe colegii mei. Această cheltuială este un disrespect faţă de banul cetăţeanilui. Nu am nevoie de acest gadget şi o să-l refuz. Să cumpere cu 1 mai puţin”.

UPDATE. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune că niciun deputat din fracţiune nu are nevoie de astfel de tablete şi solicită încetarea procedurii de licitaţie în ceea ce priveşte procurarea tabletelor, argumentând că oricum deputaţii vin cu laptopuri la şedinţele din cadrul Legislativului, iar procurarea tabletelor nu este o prioritate pentru Parlament.

Ştire iniţială: 

Ofertele pot fi depuse de agenţii economici interesaţi de licitaţie începând cu 27 ianuarie, acestea urmând a fi deschise pe 7 februarie 2020.
Pentru achiziţia celor 110 tablete sunt preconizaţi 2,3 milioane lei.

În caietul de sarcini se menţionează câteva specificaţii tehnice necesare :  ecran cu diagonala 10”-13”, cu sistem de operare Windows 10 Pro, cu spaţiu de stocare de minimum 128 GB, etc.

De asemenea, vor fi  achiziţionate şi 110 staţii de andocare, de acelaşi brand şi compatibil cu tableta.


 
Contactat de reporterul TVR MOLDOVA, ofiţerul de presă al Legislativului a menţionat că cele 10 tablete sunt necesare pentru implemementarea sistemului informaţional e-Parlament, implementat cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei şi partenerilor PNUD. Aceasta însă nu a putut spune pentru când se preconizează  implementarea sistemului informaţional e-Parlament, după ce aplicarea lui a fost amânată de mai multe ori, subliniind că proeictul este în lucru.

Amintim că în anul 2015, speakerul PArlamentului spunea că „conceptul e-Parlament urmează a fi implementat pe parcursul anului 2015”. După câteva eşecuri, PNUD a decis să ajute Parlamentul cu implementarea unui nou sistem informational. Conform unui comunicat al Parlamentului din 7 august 2018, a fost anunţat un nou termen - mijlocul anului 2019.

Sistemul electronic de vot şi de înregistrare la şedinţe a fost instalat încă în 2013 în clădirea renovată a Parlamentului. Potrivit anticorupţie.md, acesta a continuat să fie obiect de decor, deoarece după ce au fost cheltuite 13 milioane de lei din buget în acest sens, autorităţile au anunţat că mai sunt necesare circa 45.000 de euro pentru o aplicaţie software.