Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UPDATE. Parlamentul European o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi la negocierile cu Consiliul Uniunii Europene, pentru funcţia de procuror-şef european

Parlamentul European o nominalizează oficial pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. Echipa de negociere are mandat clar de susţinere pentru fosta şefa a DNA în negocierile cu Consiliul Uniunii Europene. Discuţiile ar urma să dureze două săptămâni.

ACTUALIZARE: Parlamentul European o nominalizează pe Laura Codruţa Kovesi pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european, potrivit unui comunicat al Grupului Verzilor, care are un membru în echipa de negociatori.

Echipa de negociere cu Consiliul pentru poziţia de procuror şef al Parchetului European va fi formată din trei persoane: Claude Morales (S&D, Marea Britanie), preşedintele comisiei LIBE Ingeborg Grassle (PPE, Germania), preşedinta comisiei CONT Judith Sargentini (Verzi, Olanda), vicepreşedinta comisiei LIBE.

13.30 Grupul preşedinţilor din Parlamentul European va stabili azi cine sunt cei trei oficiali care vor reprezenta instituţia în negocierile cu Consiliul Uniunii Europene în privinţa alegerii procurorului-şef european.Â

Cei trei vor avea mandat clar să o susţină la negocieri pe Laura Codruţa Kovesi.

De partea cealaltă, din partea Consiliului, la negocieri va participa o echipă formată din trei ambasadori ai UE, din partea Finlandei, Croaţiei şi Portugaliei, ţările care vor prelua preşedinţia rotativă, după terminarea mandatului României.

Aceştia vor negocia lista de candidaţi care îl are în frunte pe francezul Jean - Francois Bohnert.

Însă, reprezentanţii Parlamentului European au de partea lor argumentul că Laura Codruţa Kovesi a fost prima opţiune a unei comisii de experţi în drept din Uniunea Europeană.

Laura Codruţa Kovesi a ieşit pe primul loc pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European după votul din Comisia de Libertăţi şi Justiţie (LIBE). Kovesi a primit 26 de voturi. Comisia de Buget  (CONT) a plasat-o tot pe primul loc pe fosta şefă a DNA, la numai un vot distanţă de contracandidatul din Franţa.

În comisia COREPER, formată din ambasadorii ţărilor membre pe lângă Uniunea Europeană, Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe poziţia a doua, după candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Acum, propunerea votată în Comisia LIBE va face obiectul unei negocieri între Consiliul şi Parlamentul European. Numai după o înţelegere între cele două organisme va fi stabilit procurorul-şef european.

Laura Codruţa Kovesi a obţinut cele mai multe voturi în Comisia LIBE, în procedura de selecţie a unui procuror-şef european! Candidatul francez a obţinut cu 4 voturi mai puţin

Audierile din Comisiile reunite pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi buget (CONT) au avut loc marţi seara

Similare
RECOMANDĂRI