ACTUALITATE

Europarlamentarul Siegfried Mureşan: Cerem Parlamentului Republicii Moldova să respecte legea şi voinţa oamenilor exprimată la vot

post-img

După întâlnirea Delegaţiei Parlamentului European pentru Relaţiile cu Republica Moldova cu preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele delegaţiei, europarlamentarul Siegfried Mureşan, a declarat că acum există posibilitatea unei colaborări strânse cu preşedintele Republicii Moldova. „Cerem membrilor Parlamentului Republicii Moldova să respecte legea şi voinţa oamenilor exprimată la vot”, a declarat europarlamentarul român.

„Am condus în această dimineaţă şedinţa Delegaţiei Parlamentului European pentru Relaţiile cu Republica Moldova la care a participat şi preşedinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu.

Întâi de toate, am felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria la alegerile prezidenţiale de luna trecută şi i-am transmis că va avea tot sprijinul Parlamentului European pentru implementarea reformelor de care Republica Moldova are nevoie.

Avem acum posibilitatea unei colaborări strânse cu preşedintele Republicii Moldova, un preşedinte care are o agendă europeană şi care îşi doreşte o relaţie strânsă cu partenerii internaţionali.

Am spus în cadrul reuniunii că rezultatul alegerilor prezidenţiale este foarte important pentru Republica Moldova, dar este foarte important şi pentru Uniunea Europeană. Republica Moldova este un vecin la graniţele Uniunii Europene. O Republică Moldova stabilă la graniţele noastre contribuie inclusiv la stabilitatea din interiorul Uniunii.

Am întrebat-o pe preşedinta Maia Sandu unde are Republica Moldova cea mai mare nevoie de sprijin din partea noastră, a instituţiilor europene. Suntem pregătiţi să ajutăm Republica Moldova în combaterea pandemiei de coronavirus, pentru întărirea sistemului medical, în economie, dar şi în combaterea dezinformării şi a ştirilor false.

Preşedinta Maia Sandu s-a arătat interesată să susţină obiectivele Pactului Ecologic European inclusiv prin măsuri implementate în Republica Moldova. I-am transmis că sprijinim Republica Moldova în eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Raportul coordonat de mine privind finanţarea Pactului Ecologic European şi aprobat de Parlamentul European prevede că putem ajuta ţările din Vecinătatea Estică, inclusiv Republica Moldova, în atingerea obiectivelor de mediu.

Un alt lucru foarte important pe care l-am spus este că noi, Parlamentul European, avem datoria să acţionăm ori de câte ori există evoluţii îngrijorătoare în Republica Moldova. Este inacceptabil votul majorităţii Parlamentului Republicii Moldova – controlată de preşedintele socialist încă în funcţie, Igor Dodon – prin care a fost transferat Serviciul de Informaţii şi Securitate din subordinea preşedintelui Republicii Moldova, în subordinea Parlamentului.

Igor Dodon a pierdut alegerile, dar nu vrea să piardă prerogativele prezidenţiale, aşa că încearcă să le ia împreună cu el. Într-o democraţie, odată ce ai pierdut alegerile prezidenţiale, trebuie să accepţi transferul transparent de putere către succesorul tău.

O astfel de decizie duce inevitabil la o scădere a încrederii instituţiilor europene în Parlamentul Republicii Moldova. Odată ce îţi pierzi credibilitatea pe plan internaţional ca instituţie democratică, o vei câştiga înapoi foarte greu. Cerem membrilor Parlamentului Republicii Moldova să respecte legea şi voinţa oamenilor exprimată la vot”, se arată în declaraţia lui Siegfried Mureşan.