Plenul Parlamentului European a votat astăzi, cu 414 voturi pentru, 163 împotrivă şi 90 de abţineri, raportul privind poziţia Parlamentului asupra Bugetului Uniunii Europene pentru anul 2018, realizat de către deputatul european Siegfried Mureşan, în calitate de negociator-şef al PE pentru Bugetul UE din 2018.
Prin adoptarea acestei poziţii, Parlamentul European acceptă propunerea lui Siegfried Mureşan de a creşte alocările financiare din anul 2018 pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, cu 27 de milioane de euro, până la 619 milioane de euro. Această creştere aprobată astăzi este una suplimentară faţă de cea inclusă deja de Comisia Europeană în proiectul de buget pentru 2018, de circa 48 de milioane de euro, ca urmare a solicitării eurodeputatului Siegfried Mureşan, negociator-şef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018. Spre deosebire de asistenţa macrofinanciară, aceştia sunt bani prevăzuţi pentru proiecte cu finanţare europeană şi nu vor ajunge la Guvern.
„Prin această creştere a alocărilor, Uniunea Europeană îşi reafirmă angajamentul ferm de a ajuta statele din Vecinătatea estică ce au acorduri de asociere cu UE, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, să realizeze reformele de care au nevoie pentru a-şi întări economia şi instituţiile. Pentru Republica Moldova, acest sprijin este esenţial şi o ajută să-şi consolideze economia şi instituţiile şi să devină mai competitivă economic. Ajutorul pe care Uniunea Europeană îl oferă este concret şi substanţial, însă trebuie să vedem progrese concrete şi din partea autorităţilor din Republica Moldova. Pentru asta, este nevoie ca Guvernul să implementeze reforme care consolidează justiţia, statul de drept şi sectorul bancar şi să îmbunătăţească astfel viaţa oamenilor. În acest fel ne asigurăm că banii pe care îi acordăm Republicii Moldova sunt bine utilizaţi şi contribuie la creşterea nivelului de trai al oamenilor de rând”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan după votul din plenul Parlamentului.
Prin acest vot, Parlamentul European a fost de acord şi cu solicitarea deputatului european Siegfried Mureşan de a creşte alocările pentru investiţii la nivel european în locuri de muncă şi siguranţă şi respinge solicitarea Consiliului Uniunii Europene ca Bugetul UE 2018 să fie redus cu 1,7 miliarde de euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene.
Deoarece poziţia Parlamentului European privind Bugetul UE 2018, votată astăzi în plen, diferă de propunerea de buget a Consiliului UE, urmează a se iniţia, începând cu 31 octombrie 2017, procedura de conciliere bugetară între Parlamentul European şi Consiliul UE. La finalul concilierii bugetare, care durează 21 de zile, delegaţia Parlamentului European va trebui să ajungă la un acord cu reprezentanţii Consiliului asupra formei finale a Bugetului Uniunii Europene pentru anul 2018, caz în care votul Parlamentului asupra variantei finale a bugetului este programat a avea loc la finalul lunii noiembrie 2017. Dacă nici după perioada de conciliere bugetară nu se ajunge la un acord asupra bugetului, Comisia Europeană va trebui să prezinte o nouă propunere de buget, iar procedura bugetară se reia.