ACTUALITATE

Parlamentul de la Chişinău nu susţine declaraţia de comemorare a evenimentelor din 2 martie 1992

Parlamentul de la Chişinău nu susţine declaraţia de comemorare a evenimentelor din 2 martie, privind conflictul armat de pe Nistru. Documentul, propus de PAS şi PPDA, nu a fost susţinut de democraţi şi socialişti şi nici măcar nu a fost introdus pe ordinea de zi a legislativului. În timp ce opoziţia spune că e vorba de o sfidare la adresa veteranilor războiului de pe Nistru, democraţii şi socialiştii spun că deputaţilor PAS şi PPDA nu le pasă de soarta foştilor luptători ci vor să obţină capital politic pe seama acestui subiect.

În declaraţia pe care deputaţii PAS şi PPDA au propus-o spre aprobare se menţionează că Parlamentul Republicii Moldova nu va admite ca regimul din stânga Nistrului să încalce, demonstrativ şi sistematic, drepturile fundamentale ale locuitorilor din regiunea transnistreană. Declaraţia mai prevedea că legislativul de la Chişinău constată că prevederile acordului din 1992 sunt constant ignorate de regimul separatist de la Tirapol. Declaraţia nu a fost acceptată, însă, de deputaţii PAS şi PPDA.
 
„Regret faptul că mai mulţi deputaţi ai actualei ai aşa-zisei coaliţii de guvernare au dorit să ignore această declaraţie importantă din numele parlamentului Republiici Moldova, în acest fel au transmis un mesaj prost pentru cei care au luptat pentru independenţa statului, care le oferă inclusiv poziţiile lor în parlament”, a spus IGOR MUNTEANU, deputat PPDA.
 
Democraţii spun că în locul unei declaraţii sterile propun aprobarea unei iniţiative legislative care ar veni să îmbunătăţească viaţa veteranilor de pe Nistru.
 
„Este clar că deputaţii blocului ACUM nu dau doi bani pe veteranii şi conflictul de pe Nistru şi sunt interesaţi doar de PR şi show. Am decis cu colegii de fracţiune să înaintăm în loc de declaraţii o iniţiativă legislativă în care veteranii din ţară să beneficieze de asigurare medicală gratuită”, A DECLARAT PAVEL FILIP, deputat PDM.
 
Şi socialiştii îşi acuză foştii colegi de alianţă că încearcă să îşi facă imagine şi spun că opoziţia nu face decât să divizeze şi mai mult societatea prin promovarea în Parlament a acestor idei.
 
„Cineva, în lispă de idei, în lipsă de creativitate pur şi simplu, scoate unele subiecte sensibile şi le plasează în spaţiul public, într-un mod arbitrar, subiectiv şi periculos”, A PRECIZAT VLAD BATRÂNCEA, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PSRM.
 
Pe 2 martie 1992 a izbucnit războiul moldo-rus de pe Nistru, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 300 de oameni.