ACTUALITATE

Parlamentul cere rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului

Aeroportul Internaţional Chişinău a fost concesionat cu grave încălcări ale legii. Câştigătorul era cunoscut din start, iar contractul de privatizare a prejudiciat, numai anul trecut, bugetul statului cu 81 de milioane de euro. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile găsite de Comisia Parlamentară de anchetă în cazul aeroportului. Comisia a prezentat deputaţilor un raport detaliat şi a recomandat Guvernului să ceară în instanţă rezilierea contractului de concesionare.

Potrivit raportului, membrii comisiei de organizare şi desfăşurare a concursului de concesionare a aeroportului au aprobat o listă de companii cărora urma să le fie trimise invitaţii de participare la concurs. Însă, invitaţia a ajuns doar la o singură destinaţie şi anume la compania care trebuia să câştige contractul.

Igor Munteanu, preşedintele Comisiei de Anchetă: „Comisia de Anchetă constată că la întocmirea contractului de concesiune, părţile nu au inclus lista faptelor juridice a căror apariţie poate conduce la modificarea clauzelor contractului de concesiune sau la rezilierea lui la cererea unei părţi, or asta este o violare clară a legislaţiei Republicii Moldova.”

Câştigătoare a fost desemnată compania "Avia Invest", creată cu doar câteva zile înainte de concurs. Deşi firma era obligată să aibă un capital statutar de cinci milioane de euro, pe cont erau doar 5 mii 400 de lei.

Igor Munteanu, preşedintele Comisiei de Anchetă: „ Cea mai gravă încălcare a legii şi care a afectat întreaga desfăşurare a concursului de concesiune constă în faptul că Guvernul a hotărât asupra organizării şi desfăşurării proiectului public – privat de concesiune în baza unui concurs închis.”

Mai mult, comisia parlamentara a constatat că această companie nici nu era eligibilă pentru a participa la concurs şi nu avea de gând să investească în aeroport.

Igor Munteanu: „Comisia de anchetă a descoperit, de asemenea, că statutul companiei Avia Invest nu are prevăzută obligaţia concesionarului de a restitui activele luate în concesiune statului Republica Moldova, la sfârşitul contractului.”

Comisia de anchetă constată caracterul viciat al contractului, care a afectat grav interesul public. 

Igor Munteanu, preşedintele Comisiei de Anchetă: „Pe cale de consecinţă, comisia parlamentară de anchetă consideră că actualul contract de concesiune cu privire la aeroportul internaţional este ilicit, urmând a fi constatată nulitatea absolută de către o instanţă de judecată competentă din Republica Moldova.”

Deputaţii Partidului Democrat au criticat dur raportul comisiei.

Sergiu Sîrbu, deputat PDM: „De ce, domnule Munteanu, reflecţiile DVS trebuie şi ar putea să coste sute de mii de lei sau chiar miliarde de lei din bani publici în caz de reziliere a contractului dat?”

Igor Munteanu, preşedintele Comisiei de Anchetă: „Nu este vorba de reflecţii. Este vorba de o analiză migăloasă a faptelor juridice.”

Sergiu Sîrbu, deputat PDM: „DVS aţi spus că aţi făcut sesizări la procuratură. Spuneţi-mi, vă rog, ce va spus procuratura DVS?”

Igor Munteanu, preşedintele Comisiei de Anchetă: „Au trezit interesul viu şi motivat al organelor de anchetă penală.”

Oleg Lipski, deputat PSRM: „Cât a pierdut statul din cauza acestei mahinaţii care a fost făcută?”

Igor Munteanu, preşedintele Comisiei de Anchetă: „Noi am pierdut prin taxa aeroportuară. Facem un calcul elementar. În anul 2018 prin aeroport au trecut 2,8 mln de pasageri. Dacă calculăm 9 euro la 2,8 mln de pasageri, reiese că noi am pierdut 25 de mln de euro. În afară de taxa de modernizare există încă 20 de euro care sunt plătite pentru diverse servicii. Total avem 81 de mln de euro neîncasaţi de stat.”

Raportul a fost aprobat cu majoritatea voturilor, iar deputaţii solicită Guvernului să ceară în instanţă rezilierea contractului. De asemenea se cere Ministerului Economiei să facă un audit al investiţiilor făcute la aeroport şi să afle provenienţa banilor. Aeroportul Internaţional Chişinău a fost concesionat în 2013 unei companii controlate de fostul primar de Orhei, Ilan Şor, condamnat de prima instanţă în jaful din sistemul bancar şi anunţat în căutare internaţională.  Tot, astăzi, comisia parlamentară a prezentat raportul în cazul privatizării frauduloase a companiei AIR Moldova.