ACTUALITATE

Parlamentul a votat pentru indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an, dar coeficientul de indexare va fi mai mic

Parlamentul a votat pentru indexarea, de două ori pe an, a tuturor pensiilor, indiferent de mărimea acestora. Deşi anterior legea prevedea că indexarea în octombrie urma să fie aplicată doar pentru persoanele cu pensii mai mici decât minimul de existenţă, acum s-a decis ca indexarea din octombrie să fie mai mică, dar egală pentru toate categoriile de pensionari. Inclusiv pentru judecători şi procurori, care până acum beneficiau de tratament privilegiat la calcularea pensiei.

Majorarea dublă a pensiilor prevedea, pentru anul 2020, o indexare în aprilie, cu 4,8%, şi în octombrie, cu alte 4,8%, pentru cei ce primesc pensii mai mici de 1.726 de lei, minimul de existenţă. Adică în total indexarea în 2020 urma să fie în cuantum de aproape 10% pentru pensionarii cu venituri foarte mici.
 
„Ceea ce propune astăzi Guvernul este să le oferim tot 4,8 în aprilie aşa cum este, iar în octombrie doar 3 la sută, pentru cei mai săraci pensionari. ei asta fac reduc cuantumul indexării în 2020. O să fie mai mic pentru cei care au pensia mai mică de 1726 de lei decât ceea ce este deja în lege”, a spus DAN PERCIUN, deputat PAS.
 
„Dacă rămânea iniţiativa actuală indexarea ar fi fost la 10%. dacă va fi votată actuala formulă, această indexare va fi cu 7%. in schimb vor fi indexate şi celelalte pensii la judecatori, procurori”, a declarat ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PPDA.
 
Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale spune că indexarea din octombrie va fi mai mică, dar se va aplica pentru toate categoriile de pensionari, indiferent de valoarea indemnizaţiei pe care o primesc. Decizia a fost luată pentru a nu-i discrimina pe cei care au pensia puţin mai mică decât minimul de existenţă.
 
„Ca de exemplu unu este la limita de 1726 de lei, minimul de existenţă pentru pensionari este de 1726, pensia lui se va indexa, la 1 octombrie, iar cel care are o pensie de 1727 de lei, cu un leu mai mult pensia acestuia nu se va indexa”, a declarat VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
 
De asemenea, pentru a exclude discrepanţele dintre pensiile foarte mari şi cele foarte mici, s-a modificat formula de clacul a pensiilor judecătorilor şi procurorilor, care pânâ acum primeau sume exorbitante.
 
„Vreau să întreb dacă în urma acestor indexări cu cât se va mări cuantumul pensiei judecătorilor dacă pensia lor medie este de 27 de mii şi ceva această iniţiativă este de sorginte socialisto-oligarhică. să dăm la toţi egal numai că unii să primească în plus 10 mii, iar alţii 90 de lei”, a spus VASILE NĂSTASE, deputat PPDA.
 
Potrivit noii formule de calcul, judecătorii şi procurorii vor beneficia de acelaşi cuantum de indexare ca toţi ceilalţi pensionari, renunţându-se la practica viciată potrivit căreia pensiile judecătorilor şi procurorilor se calculau în funcţie de creşterea salariilor celor care încă activează în sistem.
 
„Ca rezultat a reexaminării pensiilor judecătorilor, impactul asupra acestor pensii este foarte mare, şi această reexaminare generează acum pensii de 27 de mii. Reexaminarea pensiilor chiar şi în cazul procurorilor se calculează în baza creşterii salariilor a judecătorilor şi procurorilor care sunt în exerciţiu şi prim acest proiect vrem să curmăm această practică negativă, astfel încât judecătorii şi procurorii vor fi aduşi în condiţii generale la indexar”, a spus Viorica Dumbrăveanu.
 
Proiectul indexării duble a pensiilor a fost aprobat de socialişti şi democraţi. Deputaţii PAS, PPDA, deputaţii partidului politic Şor şi cei ai grupului Candu au refuzat să voteze acest document, pe motiv că sunt ignoraţi pensionarii cu venituri foarte mici.