ACTUALITATE

Parlamentul a aprobat instituirea moratoriului privind „cetăţenia prin investiţii”, însă pe un termen mai scurt

post-img

Parlamentul a adoptat astăzi, în lectura finală,  proiectul de lege pentru instituirea moratoriului privind acordarea aşa-numitei ”cetăţenii prin investiţii”. Deşi proiectul iniţial prevedea un moratoriu până la 1 ianuarie 2021, Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a propus micşorarea acestui termen - până la 1 septembrie 2020, termen aprobat de deputaţi.

Astfel, proiectul prevede instituirea moratoriului, până la 1 septembrie 2020, asupra recepţionării cererilor noi de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova în condiţiile articolului 17 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova ce prevede acordarea cetăţeniei persoanei care efectuează investiţii în domeniile de dezvoltare strategică a ţării noastre.

Legea privind instituirea moratoriului va intra în vigoare la data publicării în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”. Cererile depuse până la data intrării în vigoare a acesteia vor fi examinate în modul stabilit de Guvern.

Moratoriul se impune în vederea examinării sub mai multe aspecte a subiectului privind acordarea cetăţeniei prin investiţii şi luarea unei decizii finale în acest sens.

Amintim că Guvernul Sandu a suspendat implementarea Legii cu privire la acordarea cetăţeniei prin investiţii, iar Guvernul Chicu a prelungit moratoriu. Ultimul moratoriu, însă, a expirat la 20 februarie, iar începând cu 21 februarie Legea a reintrat în vigoare. 

Întrebat ieri în Parlament, Alexandru Jizdan, preşedintele Comisiei securitate naţională a declarat că din 20 februarie şi până ieri, niciun alt dosar de obţinere a cetăţeniei prin investiţii nu a fost depusă, însă a solicitat informaţii suplimentare cu privire la cererile care erau deja pe rol. 

De asemenea, amintim că Legea cetăţeniei prin investiţii a fost abrogată, în prima lectură, în iunie 2019, cu votul celor din PSRM, PAS şi PPDA. Asta după ce Comisia Europeană a prezentat un raport care vorbea despre riscuri pentru securitatea Uniunii Europene în urma acestei practici.

Totuşi, proiectul nu a mai ajuns să fie abrogat şi în lectura a doua. Atât Transparency International – Moldova, cât şi un grup de deputaţi, au cerut urgentarea abrogării acestei Legi.

Legea cetăţeniei prin investiţii, precum şi programul respectiv, prezintă riscuri de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă, subminează eforturile de combatere a corupţiei mari, de investigare a fraudelor bancare şi afectează sistemul naţional de integritate, spune Tranceparency International-Moldova.