ACTUALITATE

Păreri împărţite referitor la construcţia clădirii din spatele Catedralei Mitropolitane

post-img

Păreri împărţite referitor la construcţia clădirii din spatele Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” din Parcul central al capitalei. În timp ce preoţii susţin că aceasta este absolut necesară, activiştii civici spun că ar putea fi reparat blocul sanitar existent, nu neapărat construită o nouă clădire. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Manole Brihuneţ, protoiereu, preşedintele Departamentului Arhitectură şi Pictură Bisericească, Mitropolia Moldovei, spune că, în sfârşit, Catedrala Mitropolitană va avea o casă care să o deservească. Preotul s-a referit în special la un bloc sanitar de care au nevoie slujitorii Catedralei în locul celui de acum. Potrivit lui, până acum această idee s-a desfăşurat în condiţiile legii.

Sergiu Borozan, arhitect-şef al municipiului Chişinău, este de părere că această casă parohială este necesară Catedralei din punct de vedere tehnologic. „Decizia CMC se începe cu aprobarea concepţiei de a construi casa parohială. A fost o concepţie. Conceptual se aprobă că pe viitor va fi aşa clădire, dar nu s-a aprobat proiectul în sine”, spune Sergiu Borozan.

Victor Bunescu, activist civic, afirmă că decizia luată de CMC este ca un fel de „carte blanche” pentru Mitropolie, ea nu are nicio putere juridică, în decizie nu este descris absolut nimic. Activistul spune că terenul din spatele Catedralei aparţine municipalităţii, dar clădirea care se află pe acest teren este în proprietatea a două persoane fizice. „Mitropolia îşi face iluzii că aceste două persoană o să dea o clădire care este estimată la 363 de mii de lei”, spune Victor Bunescu. Totodată, activistul susţine că societatea ar putea acorda ajutor pentru repararea blocului sanitar existent, fără a fi nevoie să se construiască o clădire nouă.

Veaceslav Bulat, consilier municipal PPEM, susţine că Consiliul Municipal Chişinău a aprobat un concept, o viziune de dezvoltare a unui teritoriu aflat în spatele Catedralei, nu proiectul concret de construcţie. „CMC nu a dat niciun aviz pentru construirea a niciunui bloc. În baza deciziei Consiliului Municipal nu se poate construi absolut nimic în spatele Catedralei pentru că noi avem nişte legi, nişte proceduri, etape până când un obiect va fi construit”, spune Veaceslav Bulat. Consilierul spune că va susţine construirea unei case parohiale numai după ce va lua cunoştinţă de un studiu de fundamentare şi cu avizele de la organele responsabile.

Consiliul municipal Chişinău a aprobat, la şedinţa din 31 octombrie, concepţia viitorului imobil destinat angajaţilor bisericii, care va fi construit în spatele Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” din centrul capitalei. Clădirea se presupune că va avea circa 700 metri pătraţi şi şase metri înălţime