ACTUALITATE

Acum 81 de ani, trupele Germaniei naziste s-au alăturat celor din Uniunea Sovietică în cea mai ciudată paradă din istorie

Acum 81 de ani, la Brest-Litovsk, trupele Germaniei naziste s-au alăturat celor din Uniunea Sovietică în cea mai ciudată paradă din istorie. Soldaţii a două ideologii autodeclarate inamice şi-au dat mâna după ce au sfâşiat Polonia. Istoricii cataloghează evenimentul drept un moment în care dictatorii Stalin şi Hitler au dat pe faţă alianţa dintre cele două puteri, în urma cărei a avut de suferit întreaga Europă, inclusiv Basarabia.

„Această paradă sinistră şi absolut şocantă pentru toată lumea civilizată pentru Europa democratică când trupele naziste şi cele de ocupaţie sovietice au defilat în piata cetrala la Brest-Litovsk a fost apogeul dementei lui Stalin si al lui Hitler când cei doi criminali au dat pe faţă toată această relaţie a lor obscură care a fost si discretă o perioadă”, a spus istoricul Ion Varta.

Acesta susţine că, de fapt, Hitler şi Stalin erau de mai mult timp aliaţi, iar Uniunea Sovietică a fost cea care a ajutat Germania să îşi revină după Primul Război Mondial, fapt dovedit şi prin organizarea acestei parade comune.

„Sovieticii au fost cei care i-au ajutat pe Germani să iasă din prevedere tratatelor semnate după Primul război mondial. Sovieticii au participat nemijlocit la reînarmarea Germaniei. A fost un act sinucigaş o să spuneţi dar Stalin făcea acest lucru in speranţă ca Hitler va ataca democraţiile occidentale”, a precizat Ion Varta.

La 81 de ani de la acest eveniment istoric, parada este, totuşi, puţin cunoscută în lume. Imaginile cu soldaţii celor două armate, care mărşăluiau împreună, au fost găsite greu în arhive. Şi este vorba de dovezi video şi foto exclusiv din arhivele germane. Sovieticii au încercat să ascundă acest act ruşinos.

„Noi cei care am făcut parte din URSS eram tinuti departe de acest episod care era bineînţeles era extrem de jenant pentru autorităţile sovietice, pentru Stalin cu siguranţă a fost neplăcut să apară si au căutat să tăinuiască această pagină urâtă din istoria umanităţii, istoria europei si acelor două ţări”, a spus Ion Varta.

Ca urmare a invadării Poloniei şi după cucerirea oraşului Brest, generalul polonez care a comandat trupele ce au apărat localitatea a fost luat prizonier de sovietici, după această paradă, şi mai apoi executat în masacrul de la Katyn.

Toate aceste orori de război au fost posibile după semnarea odiosului Pactul Ribbentrop-Molotov, în urma căruia România a fost obligată, în 1940, să cedeze Uniunii Sovietice Basarabia şi Bucovina de Nord.