ACTUALITATE

Pandemia îi ţine acasă pe studenţii basarabeni care învaţă la universităţile din Europa sau SUA

Pandemia îi ţine acasă pe studenţii basarabeni care învaţă la universităţile din Europa sau America. Din cauza restricţiilor, universităţile s-au închis şi nu se ştie, deocamdată, când vor putea reprimi studenţii. Aceştia fac acum cursurile la distanţă dar mulţi dintre ei susţin că sunt nerăbdători să revină la o viaţă normală.

Paula Lupaşcu a absolvit Liceul ''Gheorghe Asachi'' din Chişinău. Din această toamnă studiază Psihologia la Universitatea din Strasbourg. A stat acolo mai puţin de două luni şi s-a întors în Republica Moldova pentru vacanţa de toamnă. 

PAULA LUPAŞCU, studentă Strasbourg: "Acum sunt în Chişinău din cauza carantinei. Pentru securitatea noastră s-a decis ca universitatea noastră să fie închisă pentru o perioadă de timp, situaţia încă rămâne incertă, nu ştim când vom reveni la studii. Aşteptăm discursul preşedintelui care o să ne anunţe ulterioarele schimbări".

Cursurile le face on line, iar experienţa vine la pachet cu toate avantajele, dar şi piedicile sale.

PAULA LUPAŞCU, studentă Strasbourg: "Mediul on line ne dă oportunitatea să fim mai relaxaţi cu o ceaşcă de cafea în faţa calculatorului, sa studiem. Dar desigur, mai sunt şi dezavantaje, avem probleme de conexiune, sunt foarte mulţi studenţi şi nu reuşim să accesăm linkul. Nu putem să acordăm anumite întrebări, dar e suportabil. Universitatea a reuşit să organizeze studiile destul de accesibil".

Alexandru Lopotenco, din Chişinău, este student la o Universitare din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii. Nu a fost acolo nici măcar o zi. Problema lui pentru cursurile online este diferenta de fus orar. 

ALEXANDRU LOPOTENCO, student SUA: "Am fost nevoit să mă adaptez la acest lucru. Cel mai devreme lecţiile mele se termină la ora 2 jumătate, cel mai devreme încep la 4, un pic mă duc mai târziu la culcare, dar e ok dacă te obişnuieşti. Cam la cât mergi la somn? Pe la 3-4".

De suferit, din cauza pandemiei, au şi programele de mobilitate academică a studenţilor şi profesorilor. În semestru din primăvară, studenţii înscrişi în programul ErasmusPlus au mai putut pleca pentru schimb de experienţă. În semestru de toamnă, deplasările au fost reprogramate.

CLAUDIA MELINTE, coordonator program Erasmus+: "Pentru semestru de toamnă, universităţile au decis să le transfere pentru semestrul de toamnă al anului viitor şi vor adapta aceste mobilităţi în funcţie de situaţia din fiecare oraş, din fiecare ţară în care vor pleca studenţii noştri sau din care vor veni studenţi pentru a studia în Republica Moldova".

ErasmusPlus anunţă că durata de implementare a proiectele de mobilitate este de trei ani. Dacă studenţii nu reuşesc să facă schimb de experienţă în acest an, mai au şanse în următorii doi ani.