ACTUALITATE

Pandemia COVID-19 demonstrează incapacitatea ţărilor lumii de a înfrunta astfel de crize, opinie

post-img

Orice epidemie de amploare este o oglindă pentru societate, ce ne arată cât de pregătite sunt statele să înfrunte o astfel de criză. De această părere este este profesorul, politicianul Theodor Paleologul, invitatul emisiunii Punctul de Azi din această seară de la TVR Moldova.

„O epidemie este o oglindă pusă în faţa fiecărei societăţi. Scoate la iveală bune şi rele, ne arată în ce hal de nepregătiţi suntem în România şi în Republica Moldova, scoate în evidenţă că regimul comunist chinez se bazează pe minciună, scoate în evidenţă şi minciunile din Rusia lui Putin ce nu declară cazurile de infectare, dar scoate în evidenţă şi vulnerabilităţile unor democraţii, precum America, Italia sau Franţa”, a spus el.

Theodor Paleologul afirmă că această pandemie are un caracter unic în raport cu alte epidemii prin care a trecut omenirea, din moment ce avem acces la informaţia de ultimă oră. „Va trece şi această pandemie aşa cum au trecut şi altele. Sigur că omenirea a trecut prin momente groaznice până acum, nu este vorba doar de războaie civile, dar şi alte pandemii din secolele trecute ce au făcut enorm de multe victime. Ce trăim acum are un caracter unic, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istorie, ca o pandemie să fie urmărită în direct de omenirea întreagă şi omenirea este mult mai informată decât în trecut, cunoaştem ce se întâmplă”, a menţionat Theodor Paleologul.

Politicianul susţine că drept consecinţă majoră a acestei pandemii va fi şi criza economică, ce se face resimţită de pe acum. „Pe lângă riscul medical este vorba şi de o enormă criză economică, una care se anunţă mult mai gravă decât cea din 2007 – 2009. Un simplu fapt, în ultimele săptămâni s-au înscris în SUA la şomaj 10 milioane de oameni, adică mai mult decât în trei ani de criză acum 10 ani. E vorba de o criză gravă, ce ne va afecta pe toţi şi e greu de spus ce se va întâmpla după această pandemie. Această teribilă pandemie ne arată că omul este la fel de vulnerabil oricând, arată că progresul nu ne imunizează faţă de asemenea pandemii, e vorba şi de state dezvoltate”, a afirmat Theodor Paleologul.

El spune că liderii lumii ar trebui să înveţe o lecţie din această pandemie. „Este o lecţie pentru omenirea întreagă să dăm dovadă de prudenţă, ce este o virtute fundamentală. Aproape toţi liderii din lume nu au dat dovadă de prudenţă, nu au ascultat specialiştii şi nu au fost pregătiţi pentru această pandemie. Şi nu doar liderii, nu au fost pregătite nici cadrele medicale, nici instituţiile medicale, ne-a prins cu garda jos”, a menţionat el.

Totodată, Theodor Paleologul s-a referit dezinformările de care fac uz China, dar şi Rusia.

„Faptul că autorităţile chineze au fost destul de opace şi au ascuns numărul real de infectări şi decese, acest lucru s-a dovedit păgubos pentru China şi pentru omenire. Credibilitatea Chinei este serios zdruncinată. Reacţia rusă a fost promptă de închidere a graniţelor, dar apoi tendinţa de a nu spune adevărul a fost preponderentă”, a precizat el.

Totodată, el a menţionat că UE va supravieţui acestei pandemii „Deocamdată nu a trecut testul cu note bune. Italia nu a fost ajutată de la început aşa cum a trebuit. Este adevărat societăţile occidentale nu sunt lipsite de defecte, însă faptul că nu au fost în stare să prevadă astfel de ţări ca Spania sau Franţa şi nu aveau măşti, ne-a cam pe toţi cu garda jos”, a mai menţionat el.