Oxigenul din concentratoare sau din spray-urile pentru alpinişti, capcane pentru bolnavii cu COVID. Avertismentul medicilor: Există riscul să pierdeţi timp preţios
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oxigenul din concentratoare sau din spray-urile pentru alpinişti, capcane pentru bolnavii cu COVID. Avertismentul medicilor: Există riscul să pierdeţi timp preţios

Cu spitale pline şi ambulanţe sufocate de numărul mare de cereri, mulţi bolnavi de COVID încearcă să se trateze acasă şi îşi administrează singuri chiar şi oxigen din concentratoare sau spray-uri pentru alpinişti. Dar acestea se dovedesc a fi adevărate capcane, pentru că, în final, mulţi ajung la spital în stare gravă. Medicii atrag atenţia că utilizarea unor astfel de dispozitive oferă o falsă siguranţă.


 

Pentru câteva zeci de lei, oricine îşi poate cumpăra şi folosi acasă oxigen.

Pe internet, produsele se vând fără a fi nevoie de o prescripţie medicală. O tentaţie pentru cei care amână să se prezinte la spital când nu mai pot respira fără ajutor.

Este şi cazul unui pacient de 57 de ani, care, timp de aproape o săptămână, s-a tratat de COVID acasă. Ba chiar şi-a administrat şi oxigen dintr-un concentrator. Chiar şi aşa, saturaţia i-a scăzut sub 90%, moment în care s-a hotărât să meargă la spital.

Medicii atrag atenţia că decizia de a-şi administra oxigen singuri, acasă, este o capcană pentru bolnavii de COVID şi poate face mult rău.

Utilizarea concentratoarelor de oxigen la domiciliu se face doar în cazul pacienţilor care au fost internaţi în spital şi care rămân cu o insuficienţă respiratorie.

Administrarea se face sub monitorizarea medicului curant.

Similare
RECOMANDĂRI