Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

OSCE: Al doilea tur al alegrilor s-a desfăşurat bine, însă campania a fost una agresivă şi cu mesaje negative

Observatorii Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului spun că al doilea tur al alegerilor prezindeţiale a fost desfăşurat în general bine. Alegătorii au avut alternative politice, iar libertatea fundamentală de exprimare a opiniei a fost respectată. Cu toate acestea, campania a fost una negativă şi divizantă.

Observatorii OSCE au prezentat o serie de concluzii preliminare.

CORIEN JONKER, şeful misiunii OSCE: „Procedura, în principiu, a fost ordonată, respectată, chiar în ciuda unor cozi din când în când şi supra-aglomerări. Informaţia a fost oferită în timp util pentru alegători şi rezultatele finale au fost oferite în mod adecvat şi în termen de către secţii, care au dus la creşterea transparenţei în general.  Noi dorim să lăudăm activitatea CEC-ului, modul cum au oferit pe live informaţii cu privire la votare”.

Campania a devenit agresivă şi cu mesaje negative, mai spun observatorii.

CORIEN JONKER, şeful misiunii OSCE: „Au sunat nişte mesaje care ţinteau negativ în dna Maia Sandu cu diferite pliante, video, pe mass-media şi platforme sociale. Când citeşti transcrierea acestor materiale inacceptabile, de multe ori îmi provoca greaţă. Pretenţii, sesizări cu privire la nereguli, au fost de multe ori lăsate fără o reacţie adecvată. Plângerile, sesizările primite de CEC între primul şi al doilea tur au fost de multe ori respinse, fără o examinare substanţială şi au fost tratate în mod incoerent.

Observatorii spun că legislaţia duce lipsă de nişte reguli speciale cu privire la turul doi,. A fost sesizată şi lipsa unei eficienţe în supravegherea financiară a campaniei.

CORIEN JONKER, şeful misiunii OSCE: „Candidaţii obişnuiau să raporteze finanţele lor pentru runda a 2-a în cadrul termenilor legali, totuşi au existat notificări cu privire la neregularităţi de ordin financiar ce au rămas fără examinare, ceea ce a condus la aceeaşi concluzie că supravegherea finanţării campaniei este una slabă.

Observatorii au mai sesizat nereguli în numărarea voturilor şi incidente cu privire la transportarea organizată a alegătorilor. Raportul final cu toate observaţiile si recomandările va fi publicat peste două luni.
Similare
RECOMANDĂRI