ACTUALITATE

Orice tentativă a preşedintelui Igor Dodon de a promova legi sau de a crea majorităţi parlamentare nu este altceva decât o încercare de uzurpare a puterii în stat, deputaţi

Preşedintele Igor Dodon nu mai are legitimitate pentru a chema la consultări fracţiunile din Legislativ, iar orice tentativă de a promova legi sau de a crea majorităţi parlamentare nu sunt altceva decât o încercare de uzurpare a puterii în stat. Aceste declaraţii au fost făcute de vicepreşedinţii PAS şi PDM, în emisiunea "Punctul pe azi" de la TVR Moldova. În aceeaşi emisiune, analişti politici de la Bucureşti, au spus că guvernul Chicu, format din consilieri ai preşedintelui Dodon, trebuie să-şi dea demisia pentru a crea premizele necesare pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

Fracţiunile PAS, PPDA şi PDM au refuzat să se prezinte la consultările initiate de preşedintele în exercţiu Igor Dodon. Lideri ai acestor formaţiuni susţin că Dodon nu mai are legitimitate după ce a fost învins la alegerile prezidenţiale de duminică.

SERGIU LITVINENCO, vicepreşedinte PAS: "Igor Dodon a primit un vot de blam din partea cetăţenilor, cetăţenii i-au spus adio, l-au trimis la coşul de gunoi al istoriei pe bună dreptate, şi întrebarea este, da cine e Igor Dodon să cheme partidele la consultări. Toate încercările lui Dodon de a crea majorităţi, de a promova nişte legi nu le pot comenta decât ca nişte încercări disperate de a uzurpa puterea în stat".

Potrivit experţilor politici de la Bucureşti, Republica Moldova are nevoie de alegeri parlamentare anticipate, însă pentru a le organiza, guvernul condus de Ion Chicu trebuie să cadă.

IULIAN CHIFU, expert politic, România: "În prima fază, guvernul consilierilor lui Dodon trebuie să dispară, cred că este de ajuns ca preşedintele ales că ceară premierului Chicu să-şi dea demisia şi şi-o va da, nu are nici majoritate, în faza a doua trebuie gândit un guvern interimar care să organizeze alegerile anticipate, potrivit dorinţei noului preşedinte".

De cealaltă parte, democraţii spun că într-un an marcat de criză sanitară şi econimică, organizarea alegerilor parlamentare anticipate nu este o soluţie binevenită.

NICOLAE CIUBUC, vicepreşedinte PDM: "Acum se creează aşa impresia, cineva a câştigat preşedinţia, aflându-se pe val, conştientizează că ar acumula un număr mult mai mare de voturi, pe de altă parte avem PSRM care deţine guvernarea şi deţine pârghiile administrative, ceea ce pune în inechitate sau inegalitate alte partide politice. În primul rând trebuie să rezolvăm problemele care sunt astăzi pe agenda ţării".

După de Partidul Democrat a ieşit din alianţa cu socialiştii, în parlalmentul de la Chişinău nu mai există o majoritate, care să susţină proiectele Guvernului. Lipsa unei coaliţii de guvernare pune în pericol aprobarea proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2021, cel al politicii bugetar-fiscale, dar şi alte proiecte necesare semnării unui nou program cu Fondul Monetar Internaţional.