Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Orice încercare de a crea un Guvern nou cu grupul Candu şi Partidul Şor este extrem de periculoasă pentru opoziţia de centru-dreapta, opinii

Orice încercare de a crea un Guvern nou cu grupul Candu, cu Partidul Şor este extrem de periculoasă pentru opoziţia de centru-dreapta. De această părere este directorul executiv IPIS, Vladislav Kulminski. În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, el a aspus că un nou Guvern în actuala conjunctură politică este imposibil.

„Este posibil că Guvernul Chicu va fi dat jos, dar crearea unui nou Guvern în conjunctura actuală cred că este imposibilă. Acest Parlament a fost ales după regulile lui Plahotniuc, oamenii care sunt în acest Guvern nu au în cap programe de dezvoltare pentru R. Moldova, ideologie. Cu cei de la Şor, grupul Candu este posibil să construieşti un guvern bazat pe o anumită agendă de dezvoltare? Nu. Aceşti oameni sunt interesaţi în toate schemele de corupţie pe care le generează statul R. Moldova”, a spus Kulminski.

El este de părere că Parlamentul actual nu poate produce nicio agendă pozitivă pentru R. Moldova şi scopul principal trebuie să fie înlocuirea acestuia.

„Ţinta principală sunt alegerile prezidenţiale, un candidat de centru sau stânga are mai puţine şanse în condiţiile actuale, un candidat de centru-dreapta este în stare să câştige aceste alegeri. Este important dizolvarea Parlamentului după alegerile prezidenţiale, niciun fel de agendă constructivă nu poate fi construită în cadrul actualului Parlament. Cel care va câştiga prezidenţialele dacă va încerca să creeze un Guvern de salvare naţională cu Şor sau Candu sau alţi jucători din acest Parlament va fi o greşeală imensă. Trebuie să fie reformarea profundă a R. Moldova, care nu mai funcţionează. R. Moldova are nevoie de reforme profunde şi de un Guvern destul de idealist care ar putea să le implementeze ceea ce este imposibil în cadrul actualului Parlament”, a spus directorul executiv IPIS.

Fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Iurie Ţap, este de părere că opoziţia parlamentară trebuie să se mobilizeze pentru alegerile prezidenţiale, pentru a le câştiga.

„Aceasta este miza or câştigarea prezidenţialelor de către un pro-european poate conduce la acele alegeri parlamentare anticipate care să fie câştigate. Nu e problema în Guvern, problema este în puterea politică, majoritatea parlamentară ce instaurează acest Guvern ce trebuie să transpună voinţa puterii politice. Acest Parlament nu mai are legitimitate, el nu reprezintă votul cetăţenilor, având în vedre rocadele ce au avut loc în Parlament. Dacă ne dorim să schimbăm ceva trebuie să câştigăm alegerile prezidenţiale, iar în primăvara anului viitot să vină o nouă clasă politică ce să instaureze un nou Guvern”, a spus Iurie Ţap.

Şi deputatul român Matei Dobrovie a declarat în cadrul aceleiaşi emisiuni că o posibilă coaliţie între Platforma DA, PAS şi Partidul Şor şi cu grupul Pro-Moldova ar fi una nocivă.

„R. Moldova are nevoie clar de un Guvern pro-european autentic. Este greu să construieşti o nouă majoritate parlamentară alături de nişte forţe politice care fac parte din forţele ce au susţinut sistemul oligarhic, este greu să îmi închipui cum Platforma DA şi PAS ar putea coabita la guvernare cu Partidul Şor şi cu grupul Pro-Moldova, sunt lucruri dificil de făcut şi cu potenţial destul de mare de nocivitate. Este o situaţie de blocaj. Nu poţi lăsa R. Moldova nici cu Guvernul actual, ce face mult rău, nu doar pe dimensiunea externă, dar şi plan intern. Sper ca alegerile prezidenţiale să triumfe forţele pro-europene, să fie câştigate de un candidat comun al opoziţiei pro-europene”, a spus deputatul român.

Similare
RECOMANDĂRI