ACTUALITATE

Opoziţia parlamentară de la Chişinău denunţă participarea lui Igor Dodon la parada de la Moscova

Deputaţi ai opoziţiei parlamentare de la Chişinău au denunţat participarea lui Igor Dodon la parada de la Moscova, tocmai în ziua în care Republica Moldova marca 30 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate. În câteva postări pe Facebook, reprezentanţii opoziţiei îl acuză pe Igor Dodon de supunere faţă preşedintele rus, Putin, şi amintesc de politica expansionistă a Rusiei, inclusiv în Republica Moldova.

IGOR MUNTEANU, deputat Platforma DA: "Pe Igor Dodon nu-l atinge faptul că militarii moldoveni vor saluta, aflându-se la paradă, unităţile de militari recrutate din regiunile separatiste (Donbas, Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria), generos hrănite în ultimii 30 de ani de o Rusie expansionistă. Să nu ştie, oare, Igor Dodon că aflarea sa la Moscova în ziua în care cetăţenii Republicii Moldova marchează 30 de ani de la Declaraţia de Suveranitate, confirmă calitatea sa de servitor umil şi mercenar al intereselor Moscovei? Ştie, dar face".

ANDRAIN CANDU, deputat Pro Moldova: "Pentru ce a făcut-o? Ca să arate vasalitate faţă de Moscova? Probabil. Ca să aibă posibilitatea să discute cu preşedintele Putin? Cu siguranţă. Mai mult, să-şi facă el PR-ul politic, să câştige dividende politice şi să câştige prezidenţialele".

Deputaţi ai opoziţiei l-au învinuit pe şeful statului inclusiv pentru că a trimis militari la Moscova sub riscul pandemiei de coronavirus.

Analistul politic, Nicolae Negru, spune că participând la parada militară de la Moscova, preşedintele Igor Dodon sfidează Declaraţia de Suveranitate în condiţiile în care trupele ruse staţionează până în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, Nicolae Negru consideră că şi opoziţia pro-europeană de la Chişinău poartă vina pentru sentimentul umilitor pe care sunt nevoiţi să-l suporte cetăţenii cu viziuni pro-democratice din Republica Moldova în urma acţiunilor şefului statului. 

NICOLAE NEGRU, analist politic: "Se şterge Dodon picioarele de această Declaraţie de Suveranitate. Din punct de vedere politic e şi o ruşine pentru toată clasa politică a Republicii Moldova, mai cu seamă pentru partidele pro-europene, care deţin majoritatea în Parlament. Cetăţenii Republicii Moldova au votat pentru integrarea europeană şi din cauză că partidele pro-europene nu au o viziune, nu se pot înţelege, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să trăiască acest act de ruşine, de lipsă de demnitate a liderilor politici din Republica Moldova".

Analiştii politici vorbesc, în ultimele zile, de viziunile revanşarde ale politicii externe a Rusiei. Asta mai ales după recentele declaraţii ale liderului de la Kremlin, care a numit nedreaptă oferirea unor teritorii ruseşti republicilor care s-au desprins de URSS la începutul anilor '90.