ACTUALITATE

Opinii despre frauda bancară: Societatea a aşteptat mai degrabă recuperarea banilor, decât strategia de recuperare

post-img

Societatea a aşteptat mai degrabă recuperarea banilor, decât strategia de recuperare. După patru ani, să vii cu o astfel de strategie, este o mişcare de PR mai degrabă. Aceasta este opinia exprimată de Mihai Popuşoi, vicepreşedintele PAS, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Mihai Popuşoi, vicepreşedinte PAS: "Strategia este făcută doar de ochii lumii pentru a puncta în faţa cetăţenilor şi a partenerilor că se lucrează. Până astăzi, nu s-a recuperat nimic din banii furaţi. Raportul Kroll 2 a identificat clar beneficiarul principal - Ilan Şor, iar procuratura vorbeşte cu totul despre alte acccente, vorbind de Şor la urmă." 

Potrivit lui, această schimbare de accente este o încercare de a-i scoate basma curată pe beneficiarii finali ai furtului miliardului.

 "Dacă atitudinea guvernării faţă de Şor nu ar fi fost una tolerantă, cu siguranţă s-ar fi putut recupera banii. El este persoana cheie, el ştie cine, cât şi unde. O parte din aceşti bani se întorc în Republica Moldova, doar că nu se întorc înapoi în bugetul statului. Cetăţenii nu trebuie să uite că noi trebuie să recuperăm miliardul", a declarat Mihai Popuşoi.

Economistul Viorel Gârbu spune despre această strategie că sunt doar cuvinte înşirate pe hârtie, care într-un final nu ne redau deloc încredere.

"După patru ani, noi încă nu am început să facem nimic, noi avem doar intenţii. Şor poate fi arestat chiar şi mâine dacă se doreşte, el nu este peste hotare ca să fie extrădat, este în ţară. Nu se înţelege de ce a fost repus grupul Gacikevici, care a activat în cu totul altă perioadă. CNA şi Serviciul de Securitate puteau să acţioneze mai eficient.

Primordial, trebuiau anchetaţi factorii de decizie ai instituţiilor care trebuiau să prevină acest furt, lucru care nu s-a făcut. Sunt suficiente motive pentru a ancheta inacţiunea statului", a conchis Viorel Gârbu.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al PD: "Frauda comisă în Republica Moldova este una destul de bine gândită. Un pericol pentru societate este tranziţia în care nu procurorii stabilesc adevărul, dar însăşi societatea, care încearcă să influenţeze.

Vitalie Gămurari nu este optimist că vor fi recuperaţi banii, iar în ceea ce ţine de investigaţia fraudei bancare, acesta spune că trebuie să facem o delimitare clară precum că Procuratura Anticorupţie are propria poziţie.