ACTUALITATE

Opinii. Cooperarea Republicii Moldova cu Franţa în domeniul descentralizării este o necesitate

post-img

Cooperarea dintre Franţa şi Republica Moldova în domeniul descentralizării puterii locale este un atu pentru dezvoltarea localităţilor din RM. Transferul de experienţă şi de bune practici din Franţa, la nivel local în Republica Moldova, este o necesitate pentru comunităţile din ţară. Declaraţia a fost făcută de către primarul comunei Cazangic, raionul Leova, Ion Guţu, la prezentarea uni proiect care va fi implementat în localitate cu susţinerea financiară a Ambasadei Franţei la Chişinău.

Potrivit lui Ion Guţu, cooperarea dintre două state într-un domeniu cum este cel al descentralizării administraţiei locale ajută cel mai bine la îmbunătăţirea calităţii serviciilor destinate cetăţenilor. Primarul susţine că în Republica Moldova trebuie atrase cât mai multe proiecte în care specialiştii din alte ţări să viziteze satele Republicii Moldova şi să-şi împărtăşească experienţa, anume în teritoriu. Edilul crede că acest lucru ar trebui să fie şi un scop al aleşilor locali, de a aduce specialişti străini în servicii publice şi a obţine de la ei soluţii la problemele comunităţilor.

„Noi avem acele servicii care sunt şi în Franţa. Şi ar fi bine să recepţionăm bunele practici din ţările dezvoltate, să preluăm ceea ce este bine pentru noi. Persoanele care pleacă în ţările dezvoltate, când vin înapoi au un blocaj, că la noi nu este aşa cum este acolo şi trebuie să tindem să facem aşa cum este acolo”, a spus Ion Guţu.

Directorul executiv al Congresului Autorităţilor Publice Locale, Viorel Furdui, a declarat că proiectul câştigat de comuna Cazangic, prin intermediul căruia, un grup de specialişti francezi se vor afla în localitate pentru a vorbi despre cum pot fi îmbunătăţite serviciile publice locale, este un exemplu foarte bun.

„Noi de mai mulţi ani promovăm această idee în raport cu partenerii de dezvoltare, ca finanţările din cadrul proiectelor să fie acordate autorităţilor publice locale fără implicarea unor intermediari, care nu întotdeauna realizează o selecţie obiectivă a beneficiarilor”, a spus Viorel Furdui.

Potrivit directorului CALM, Franţa este un exemplu foarte bun în domeniul îmbunătăţirii serviciilor publice locale. În opinia sa, Franţa se aseamănă în multe privinţe cu sistemul administrativ din Republica Moldova.