ACTUALITATE

Opinie: Sistemul medical va intra într-un colaps total în curând, situaţia este scăpată de sub control

post-img

Sistemul medical din Republica Moldova este epuizat, medicii de familie nu fac faţă numărului mare de bolnavi ce se tratează de COVID la domiciliu, iar persoanele care ajung în stare gravă nu pot fi internaţi din cauza că în spitale nu sunt locuri. Astfel, sistemul medical va intra curând într-un colaps total. De această părere Angela Paraschiv, profesor universitar, şefa Catedrei de Epidemiologie de la USMF.

Profesorul universitar spune că  ştie foarte multe cazuri în care persoanele cumpără teste rapide din farmacii, acestea ies negative, iar peste câteva zile, când situaţia simptomatică se agravează, un test PCR arată un rezultat pozitiv.

„Respectiv, persoanele care fac aceste teste rapide ajung tardiv să se adreseze după ajutor medical, sau încep tratamentul acasă, fără monitorizare”, spune Angela Paraschiv.

Specialistul spune că în curând, sistemul medical va intra într-un colaps total:

„Medicul de familie are foarte mulţi pacienţi şi nu reuşeşte să vorbească cu fiecare pacient în parte. Sunt pacienţi care în a cincea zi au deja pneumonie, iar pneumonia prin telefon nu o poţi depista şi aici este un factor care se scapă, nu pentru că nu avem specialişti, ci pentru că sunt foarte mulţi pacienţi la domiciliu. Şi atunci ei ajung deja în stare gravă, când este nevoie urgent de spitalizare, locuri nu sunt, ambulanţa nu vine pentru că ştie că locuri nu sunt. Sistemul medical va intra într-un colaps total în curând, iar populaţia nu înţelege, pentru că într-adevăr situaţia este scăpată de sub control. Doar o responsabilitate din partea fiecărui din noi o să ajute să ieşim din această situaţie. Nu ţine de noi că noi vrem Pfizer, AstraZeneca sau Sputnik. Avem ce avem. În toată lumea este o bătălie foarte crâncenă pentru vaccin”.
 
De asemenea, Angela Paraschiv declară, cu privire la faptul că unii lucrători medicali refuză vaccinul, un factor ar putea fi seminarele de informare care au fost petrecute în spitale la nivel de administraţie, şi nu cu toţi lucrătorii medicali, care nu au acumulat suficiente informaţii despre beneficiile şi necesitatea vaccinării.

Ce ţine de frica de reacţiile adverse, epidemiologul ANSP, Laura Ţurcan, declară că este normal ca organismul să reacţioneze la vaccin, fie sub formă de febră, fie alte forme de reacţii, însă toate reacţiile sunt înregistrate în prospectul vaccinului, iar până acum nu au existat alte simptome decât cele declarate în prospect.

„Nu sunt reacţii grave, toate au fost uşoare şi medii. Reacţii grave aşa ca anafilaxie sau reacţii alergice grave – nu au fost înregistrat nici un caz”, spune Laura Ţurcan.

Medicul epidemiolog subliniază că oamenii nu au de ce să refuse anume vaccinul AstraZeneca, întrucât toate vaccinurile care sunt la moment aprobate „sunt eficiente şi calitatea lor este dovedită”.

De asemenea, medicul spune că, posibil, campania de vaccinare va deveni una anuală sau posibil va fi un vaccin comun cu vaccinul gripal. „Studiile încă derulează, vom vedea care va fi pe parcurs decizia”, conchide Laura Ţurcan.