ACTUALITATE

Opinie: Rezultatele următoarelor alegeri parlamentare sunt foarte imprevizibile

post-img

Rezultatele următoarelor alegeri parlamentare sunt foarte greu de prognozat. Totuşi, există câteva scenarii care ar putea să aibă loc în cazul când o forţă politică sau alta va câştiga scrutinul. Unii analişti consideră că următoarea majoritate va fi construită după modelul actualei, iar alţii cred că alegerile, în general, vor fi repetate, transmite IPN.

Jurnalistul Valerii Demideţkii este de părere că toate pericolele pentru rezultatele alegerilor, cum ar fi protestele sau excluderea unor partide din procesul electoral, se pot manifesta după ce vor fi cunoscute rezultatele scrutinului parlamentar. „Cred că democraţii vor tinde spre o coaliţie în care ei nu vor depinde de nimeni şi vor încerca să creeze o asemenea coaliţie. Hai să aşteptăm rezultatele alegerilor şi să vedem cine va forma coaliţie şi atunci vom vedea cine poartă negocieri cu liderul PDM, Vladimir Plahotniuc”, a declarat jurnalistul la emisiunea „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.

Comentatorul politic Alexandr Petcov susţine că este cel puţin straniu faptul că cineva se aşteaptă că din cursa electorală va fi exclus vreun partid. „Cu cinci ani în urmă acest lucru era perceput ca ceva imposibil, iar acum acest lucru este posibil, este un lucru obişnuit, se discută în oraş, în studiouri, în birourile partidelor politice”, spune Alexandr Petcov. În opinia lui, este foarte greu de prognozat care vor fi rezultatele alegerilor.

Comentatorul spune că nu vede crearea niciunei coaliţii în viitorul Parlament şi crede că ar putea avea loc alegeri parlamentare repetate. „Referitor la putere – domnul Plahotniuc nu intenţionează să predea puterea în mâinile cuiva, mai ales în mâinile unei coaliţii”, spune Alexandr Petcov.

Vlad Kulminski, director executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, consideră că dacă Partidul Socialiştilor va fi exclus din campania electorală, atunci un răspuns corect al tuturor partidelor politice ar fi să boicoteze scrutinul în semn de solidaritate. „În semn de solidaritate nu din dragoste pentru socialişti, pe ei nu aşa de mulţi îi iubesc, dar în semn de solidaritate cu regulile de joc pentru că dacă vom începe să jucăm după regulile Junglei, atunci următorii care vor veni exact la fel vor juca”, este de părere Vlad Kulminski.

În opinia lui, scenariul Partidului Democrat după alegeri este foarte simplu şi se aseamănă cu cel aplicat în anul 2016 când 19 deputaţi au format majoritatea. „Un asemenea scenariu este prevăzut şi acum – 25-30 de mandate vor obţine, iar restul vor sta în rând să se alăture valorilor democratice”, notează Vlad Kulminski. În opinia lui, dacă socialiştii vor prelua puterea la alegeri, atunci scenariile pot fi foarte multe.