ACTUALITATE

Opinie: Republica Moldova nu se află într-o situaţie foarte bună de finanţare

post-img

Republica Moldova nu se află într-o situaţie foarte bună de finanţare, din cauza mai multor factori: contextul politic, dar şi capacitatea redusă de a identifica priorităţile, declară expertul economic IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, invitat în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Uniunea Europeană a creat un sistem prin care permite ca preţurile să fie corecte. Acolo niciun cetăţean nu pune la bănuială că preţul pe care îl plăteşte el, poate să nu fie unul corect. În Republica Moldova, în documentul reglementării în energetică, avem nişte handicapuri şi Uniunea Europeană ne-a spus-o de mult timp: «Măi băieţi, atâta timp cât mai aveţi să faceţi ordine în piaţă, atâta timp cetăţeanul o să aibă senzaţia că este furat»”, consideră Veaceslav Ioniţă.
 
Tot el a mai adăugat că Republica Moldova este unul dintre cele mai sărace state din Europa, având 4500 de dolari pe cap de locuitor, dar în municipiul Chişinău, produsul intern brut e 11 mii de dolari, pe când în restul ţărilor din regiune e 2500. „Deci noi suntem cei mai săraci, dar dacă intri în esenţă, Chişinăul, dacă ar fi ca ţară, se află destul de sus, iar regiunile se află la coada Africii”.
 
Totodată, Veaceslav Ioniţă a menţionat că în Uniunea Europeană media sistemului bancar este egală cu 100% din PIB. „Deci cam care e PIB-ul, cam acesta e sistemul bancar. La noi PIB-ul este 140 de miliarde de lei, sistemul bancar ar trebui să fie tot 140 de miliarde de credite. La noi, însă, PiB-ul este 140, dar creditele sunt la nivel de 30 - 40 de miliarde. La puterea noastră economică, noi suntem de trei ori mai slabi, decât ar trebui să fim”