ACTUALITATE

Opinie: Redirecţionarea unei părţi din profitul BNM ar putea fi o nouă schemă de furt

post-img

Anunţul făcut de preşedintele Igor Dodon că o parte din profitul Băncii Naţionale va fi direcţionat în bugetul de stat pentru a compensa mijloacele pe care trebuie să le plătească cetăţenii în urma aşa numitei „legi a miliarului” a provocat discuţii aprinse. În timp ce unii cred că aceşti bani vor fi transferaţi dintr-un buzunar al statului în altul, fără a schimba esenţial situaţia, alţii sunt de părere că aceasta ar putea fi o nouă schemă de furt a mijloacelor financiare, transmite IPN.

Vicepreşedintele Parlamentului Alexandru Slusari, deputat PPPDA, susţine că prin acest anunţ preşedintele Igor Dodon manipulează opinia publică. El consideră că actualmente singura soluţie era aplicarea moratoriului, iar organele de forţă trebuiau să caute banii, să-i recupereze de la cei care i-au furat, să-i încarcereze pe cei vinovaţi şi după epuizarea tuturor căilor pe linia organelor de forţă, să se revină la această lege. „Ceea ce propune Igor Dodon sugerează că noi putem să aşteptăm încă cinci ani recuperarea banilor şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Asta înseamnă că Igor Dodon nu vrea, nu crede că este de făcut ceva cu furtul miliardului şi vine numai cu o soluţie electorală care aparent să arate că el totuşi a făcut ceva”, spune deputatul.

Directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vlad Kulminski, susţine că toată lumea trebuie să înţeleagă că Igor Dodon ia bani publici de la Banca Naţională, care sunt câştigaţi pe anumite plasări în străinătate în alte bănci. „Şi domnul Dodon ne spune că el va lua aceşti bani şi o să îi cheltuie aşa cum crede el că e bine. Există un raţionament electoral, politic şi eu cred că el este destul de pronunţat”, a afirmat Vlad Kulminski. El spune că nu există nicio siguranţă că aceşti bani nu vor fi furaţi. „Noi nu putem să fim siguri cum vor fi cheltuiţi aceşti bani. Cel puţin când ei se află la BNM şi sunt profitul BNM, este destul de dificil să furi aceşti bani fără anumite scheme. Eu cred că ceea ce noi vedem acum este pur şi simplu o schemă”, a notat Kulminski.

Juristul Pavel Midrigan este de părere că Banca Naţională a Moldovei este un complice în frauda bancară şi statul nu trebuie să-i întoarcă nimic. „BNM este complice pentru că asemenea bani nici nu trebuiau acordaţi băncilor. Unde scria că trebuiau să acorde atâţia bani. Însăşi BNM trebuie să pună umărul pentru că este complice. Şi trebuie să treacă prin dosar penal fostul guvernator şi alţii. Trebuie de refuzat de a întoarce BNM-ului măcar vreun bănuţ”, a explicat juristul.

Comentatorul politic Victor Ciobanu explică iniţiativa preşedintelui ca fiind un „artificiu”. „Statul are două buzunare convenţionale: unul se numeşte bugetul de stat, al doilea buzunar se numeşte rezerva Băncii Naţionale. Ceea ce propune Dodon este să modifice legea în aşa mod că o parte din profitul BNM, care este o rezervă strategică, să treacă în celălalt buzunar numit buget după care să fie întors înapoi la BNM. Fizic, e vorba despre o operaţie contabilă. Banii puteau nici să nu circule. Iar miliardul cum s-a dus în „ţările calde” aşa şi o să stea acolo pentru că nimeni nu s-a obosit să-l caute şi să-l restituie BNM”, a afirmat comentatorul.

Luni, 10 februarie, Igor Dodon a anunţat că o parte din profitul Băncii Naţionale va fi direcţionat în bugetul de stat pentru a compensa mijloacele pe care trebuie să le plătească cetăţenii Republicii Moldova în urma aşa numitei „legi a miliarului”. Potrivit preşedintelui ţării, măsura se regăseşte într-un proiect de lege care prevede „micşorarea poverii asupra cetăţenilor”. Proiectul va fi examinat săptămâna aceasta la Guvern şi va fi prezentat Parlamentului spre adoptare.