ACTUALITATE

Opinie. Revizuirea regimului liberalizat de vize RM-UE: Avertismente reale sau „o simplă rezoluţie”?

post-img

Avertismentul UE privind o posibilă revizuire a regimului liberalizat de vize nu sunt doar vorbe în vânt. În timp ce unii cred că UE nu va risca să aplice o astfel de măsură, alţii spun că acesta avertisment va fi aplicat odată şi odată. În acest sens, politologul şi fostul ambasador al R. Moldova în SUA Igor Munteanu, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, susţine că aplicarea unei astfel de măsuri va afea efecte atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

„În anumite condiţii, degradarea continuă a standardelor democratice ar putea să ducă la o reconsiderare a instituţiilor care au servit Republica Moldova la 27 aprilie 2014 la obţinerea regimului liberalizat de vize. Republica Moldova a primit un beneficiu foarte puternic, a însemnat foarte mult pentru cetăţeni şi a fost un exemplu pentru celelalte ţări din parteneriatul estic. Dacă s-ar pune problema revizuirii mecanismelor de utilizare a acestui beneficiu ar fi o lovitură în mai multe părţi: atât cetăţeanul care are paşaport biometric dar nu este aplicabil, pentru elitele politice, dar şi pentru UE în sine, care cu greu ar putea să facă faţă ecoului sau rezonanţei unui asemenea gest”, spune Igor Munteanu, care subliniază că o asemenea măsură pentru că aceasta va avea un impact şi asupra acelor ţări carere ar dori să implementeze anumite reforme şi sunt sub supravegherea eurppenilor.

„Experţii spun că este o avertizare care nu are efecte de aplicare imediate. Este adevărat. Dar odată şi odată grenadele explodează şi atunci trebuie să fim conştienţi de faptul că dacă Guvernul nu înţelege din prima, atunci ar putea să înţeleagă cei care nu sunt în prima falangă a guvernării, care sunt tehnicieni şi care trebuie să-şi dea seama de implicaţiile unui asemenea lucru”, spune Igor Munteanu.

Pe marginea marginea subiectului revizuirii regimului de vize a R. Moldova cu UE, potrivit lui Munteanu, există două opinii sau două „şcoli”: unii consideră că UE nu va risca să aplice o asemenea măsură, alţii spun că UE ar putea oricând să aplice această revizuire, iar efectele acestei măsuri nu vor putea fi ţinute în frâu de nimeni.

Mai mult, spune Igor Munteanu, guvernarea şi-a arătat predispunerea de a nu asculta recomandările făcute de europeni încă de la adoptarea sistemului mixt:

„Anul 2017, atunci când Guvernul şi Parlamentul  a adoptat sistemul mixt, s-au trimis mesaje şi tehnice şi politice. Comisia de la Veneţia a recomandat să nu se schimbe legislaţia electorală, s-au recomandat ajustări, dar lucrurile nu s-au mişcat pentru că întreaga garnitură a partidului democrat şi a partenerilor de ocazie (PSRM) şi-au dorit o schimbare radicală.

Atunci când nu s-au oprit din prima, s-a văzut nedorinţa guvernării de a nu merge pe recomandările venite din exterior. Atunci s-a pus problema unei posibile suspendări a asistenţei macrofinanciare, care a venit exact după invalidarea alegerilor.

Putem deci concluziona că avertizările au întotdeauna efecte, consecinţe. Cei care spun că „este doar o rezoluţie, doar o moţiune, nu ar trebui să îi atragem foarte multă atenţie”, nu au dreptate. Aceste avertismente sunt ascultate foarte bine de Comisia Europeană şi sunt puse în aplicare de către executivul UE”, concluzionează Igor Munteanu.

TVR MOLDOVA aminteşte că Parlamentul European a aprobat miercuri un raport, în care eurodeputaţii atestă o îngrijorare în legătură cu depărtarea continuă şi consecventă a Republici Moldova de la standardele democratice europene. De altfel, în raport se foloseşte expresia „stat capturat de către un grup de oligarhi”.

Europarlamentarii menţionează că unele evoluţii economie ale R. Moldova au fost umbrite de către regresul privind valorile fundamentale legate de standardele democratice, de care este legată si acordarea asistenţei financiare de către UE, dar şi regimul fără vize pentru cetăţenii R. Moldova.

Citeşte şi: 

ULTIMA ORĂ. PE a votat raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

 

Republica Moldova, criticată în Parlamentul European în timpul dezbaterilor raportului privind implementarea Acordului de Asociere