ACTUALITATE

Opinie. Propaganda guvernamentală derivă din nevoia PDM de a rămâne frecventabil pentru electorat

post-img

Experta în politici europene de la Bucureşti, sociologul Raluca Răducanu consideră că „regimul din Republica Moldova a invalidat abuziv, fără temei legal şi fără niciun fel de argument din partea observatorilor electorali rezultatul alegerilor locale, iar Uniunea Europeană – în baza acordurilor semnate cu Republica Moldova – a luat act de această nouă şi cea mai gravă lovitură aplicată democraţiei şi a suspendat pe termen nedeterminat finanţarea”. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, a declarat că „propaganda guvernamentală derivă din nevoia Partidului Democrat de a rămâne frecventabil pentru electoratul pro-european pragmatic pentru a cărui fidelizare a alocat resurse importante în ultimii ani”.

„Dacă PDM şi Guvernul şi-ar fi asumat invalidarea alegerilor, deci instaurarea dictaturii, ar fi pierdut electoratul fără a avea timp să cucerească o altă nişă. Prin urmare, au ales varianta externalizării responsabilităţii – e vina sistemului judiciar, a carenţelor legislative, a opoziţiei extraparlamentare, a Uniunii Europene, a oricui, mai puţin – a PDM şi a liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc. Mie mi se pare important de specificat că miza acestui tip de propagandă în momentul acesta este crearea unor inamici ai poporului imaginari, ţapi ispăşitori pentru mutarea atenţiei publicului de la invalidarea abuzivă a alegerilor spre alte teme confortabile Partidului Democrat şi liderului acestuia”, opiniază Raluca Răducanu.

„Ce s-a întâmplat în Republica Moldova înseamnă abolirea, dacă vreţi, a democraţiei prin invalidarea alegerilor. Este foarte greu să se găsească o formulă de restabilire a relaţiei dintre autorităţile de la Chişinău şi Bruxelles fără a fi respectată voia cetăţeanului, pentru că Bruxelles-ul, aşa cum a spus şi Federica Mogherini, nu este doar un vecin, este un prieten şi un partener, iar ea a specificat – al cetăţenilor moldoveni”, a notat Raluca Răducanu.

Experta mai spune că felul în care Partidul Democrat s-a construit în ultimii ani a fost prin invocarea unui discurs proeuropean şi prin asumarea unei direcţii proeuropene. În secunda în care renunţă la această direcţie, practic PDM rămâne fără electorat, deoarece ar trebui să meargă foarte mult în zona stânga, unde este deja consolidat foarte bine Partidul Socialiştilor. În opinia sa, singura variantă care-i rămâne acum PDM-ului este să menţină, cel puţin la nivel de discurs, acest drum european.

„În schimb, dincolo de strategia electorală, pe umerii PDM şi ai întregii configuraţii de putere de la Chişinău rămâne o foarte mare responsabilitate politică, anume aceea de a arunca în aer relaţia instituţională dintre Bruxelles şi Chişinău, care a fost construită în mai bine de nouă ani de zile; relaţie ce va fi foarte greu de restabilit, dacă ne uităm la posibila configuraţie a Parlamentului European după alegerile europarlamentare din 2019. Desigur, ne putem aştepta ca, după alegerile parlamentare de anul acesta de la Chişinău, PDM să nu-şi mai dorească şi să oficializeze despărţirea de Uniunea Europeană, care a început prin invalidarea abuzivă a alegerilor locale din Chişinău”, a notat sociologul de la Bucureşti.

Raluca Răducanu menţionează că Republica Moldova rămâne ataşată valorilor europene prin cetăţenii care îşi reclamă drepturile şi prin lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, dar şi opoziţia extraparlamentară, care s-au angajat să lupte pentru drepturile cetăţenilor. Potrivit expertei, PDM, actualul Guvern, actuala formulă de guvernare nu mai este ancorată Uniunii Europene, dimpotrivă acum Partidul Democrat – din punct de vedere politic – este într-o poziţie mult mai slabă decât era în urmă cu doi ani, deoarece prin decizia de invalidare a alegerilor şi-a fragilizat întreaga construcţie de până acum.