ACTUALITATE

Opinie: Proiectul regulamentului care impune restricţii la filmarea cu drona trebuie retras

post-img

Proiectul de regulament care impune restricţii la filmarea cu drona, elaborat de Autoritatea Aeronautică Civilă, trebuie retras. De această părere este Oleg Tofilat, expert internaţional în transport şi politici publice, expusă în cadrul emisiunii „Media Azi”, organizată de Centrul de Jurnalism Independent.

Expertul consideră că proiectul de regulament este nociv pentru că sunt introduse prea multe restricţii pentru o industrie care încă nu şi-a luat avânt în Republica Moldova, transmite IPN.

Expertul este de părere că proiectul trebuie retras pentru că nu există sens de a-l perfecţiona. Oleg Tofilat spune că utilizatorul de dronă va trebui să solicite o permisiune de la Autoritatea Aeronautică Civilă pentru a filma la mai puţin de 250 de metri de la un obiect anumit. Această permisiune se va elibera timp de 10 zile lucrătoare. „În acelaşi proiect este scris că orice activităţi de filmare pe teritoriul naţional trebuie să fie doar cu avizul pozitiv al Serviciului de Informaţii şi Securitate”, spune Oleg Tofilat.

În plus, expertul consideră că regulamentul nu se înscrie în rigorile legislaţiei naţionale pentru că nu corespunde cu Legea privind actele normative în care este scris că asemenea gen de act normativ trebuie să fie adoptat la nivel de hotărâre de Guvern.

Constantin Vozian, specialist superior la Autoritatea Aeronautică Civilă, spune că scopul regulamentului constă în crearea condiţiilor pentru asigurarea unui nivel acceptabil al siguranţei zborurilor aeronautice, dar şi a persoanelor aflate la sol. Potrivit lui, jurnaliştii vor putea desfăşura anumite filmări aeriene în situaţia în care persoana care mânuieşte aparatul va demonstra că are capacităţile şi abilităţile necesare pentru a face acest gen de activitate şi dacă va avea avizele necesare. „Documentul nu vine să interzică ceva categoric. Documentul are drept scop crearea unui cadru flexibil şi intenţia a fost să creăm un mecanism user friendly astfel ca utilizatorii de drone să aibă un cadru legal destul de flexibil şi adecvat operaţiunilor pe care aceştia intenţionează să le desfăşoare”, a spus Constantin Vozian.