ACTUALITATE

Opinie. În spatele fiecărei femei puternice există un bărbat puternic

post-img

În societate se vorbeşte că în spatele unui bărbat puternic este o femeie puternică. Eu vă îndemn să puneţi virgulă şi să spuneţi că în spatele fiecărei femei puternice există un bărbat puternic. Declaraţia a fost făcută de preşedinta Asociaţiei „Institutum Virtutes Civilis” şi fosta vicepreşedintă a Parlamentului, Liliana Palihovici, invitată a emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Liliana Palihovici crede că atitudinea societăţii faţă de femeile activ implicate este unul dintre motivele pentru care sunt atât de puţine femei în procesele decizionale. Fosta vicepreşedintă a Parlamentului mai adaugă că deşi în R. Moldova sunt multe femei care au studii universitare de licenţă, de master, de doctorat, deseori acestea nu sunt susţinute pentru a ajunge într-o funcţie de luare a deciziilor. „Un alt element important este cât de mult femeile active îşi găsesc susţinere în familie pentru activitatea lor publică şi cât de bine ele ştiu să combine activitatea publică cu viaţa de familie. Totodată, există prea puţine oportunităţi sau prea puţine măsuri incluse în politicile publice, care ar încuraja o mai mare participare a femeilor”.

Istoricul Zoia Jalbă consideră că cea mai grea problemă care persistă în Republica Moldova, în prezent, sunt aceleaşi stereotipuri care îşi au originea din adâncurile istoriei. „De la 89 încoace nu s-a prea schimbat gândirea colectivă în societatea noastră, dar nici cea individuală”.

Fosta deputată în Parlament spune că deseori se întâmplă că femeia trebuie să lupte mai mult pentru ca să ajungă într-o funcţie de luare a deciziilor. „Şi femeile, dar şi bărbaţii sunt daţi de la Dumnezeu ca să meargă alături, umăr lângă umăr. Părerea mea este că şi în politică ar trebui să facem acelaşi lucru”. Zoia Jalbă mai menţionează că femeile au o nesiguranţă care îşi are originea în stereotipurile vechi. „Ea trebuie să împingă bărbatul înainte”. „Nu în zadar există în societate ideea că în spatele unui bărbat puternic, este o femeie puternică”. 

Svetlana Andrieş, coordonatoare de program UN Women în Republica Moldova, declară că promovarea drepturilor şi obligaţiilor femeilor nu este în niciun caz în detrimentul drepturilor bărbaţilor. „Avem câteva studii care ne demonstrează că percepţia la nivelul societăţii noastre este că obţinerea drepturilor pentru femei este în detrimentul bărbaţilor şi aşa cred cam 98% din bărbaţii care au fost chestionaţi în studiu şi cam 78% din femei”.

Liliana Palihovici susţine că în R. Moldova există o problemă de educaţie, de comunicare şi de felul cum în familie sunt tratate lucrurile. Ea mai adaugă că atât timp, cât în familie fetelor li se spune că sunt prinţese, că trebuie să poarte culoarea roz şi că nu trebuie să se joace cu maşinile, aceleaşi stereotipuri, transmise de familie, perpetuează. Aceasta se întâmplă şi atunci „când băieţilor li se spune: „Ai căzut, vai nu plânge. Bărbaţii nu plâng”. Şi bărbaţii au emoţii, de ce lucrurile trebuie ascunse?”.

Tot ea este de părere că o educaţie corectă ar crea o societate tolerantă. „Membrii societăţii de diferite sexe ar fi mai toleranţi unul faţă de altul, ar accepta toate atuurile şi toate părţile puternice ale partenerului şi le-ar încuraja. Dacă aţi spus mai devreme că în societate se vorbeşte că în spatele unui bărbat puternic este o femeie puternică. Eu vă îndemn să puneţi virgulă şi să spuneţi că în spatele fiecărei femei puternice există un bărbat puternic”.

Preşedinta Asociaţiei „Institutum Virtutes Civilis” a catalogat drept discriminatorie ideea că o femeie nu poate pretinde să fie aleasă într-o funcţie publică din motivul că nu are familie şi ar trebui să fie penalizată de societate. Ea crede că în exemplul doamnei care a fost candidată la preşedinţie, în timpul campaniei electorale prezidenţiale, nu a fost problema femeii candidate, dar a fost problema bărbatului candidat şi a societăţii care nu a penalizat un astfel de comportament. „Acesta este încă un argument de ce trebuie să muncim încă mult timp la schimbarea mentalităţii, stereotipurilor”.