ACTUALITATE

Opinie: Este îngrijorător faptul că Guvernul nu a venit cu o reacţie la raportul Departamentului de stat al SUA

post-img

Raportul Departamentului de stat al SUA pentru 2018, privind situaţia drepturilor omului din Republica Moldova este unul destul de critic. Până în prezent este îngrijorător că Guvernul nu a venit cu o reacţie asupra acestui subiect. Trebuie să ţinem cont că SUA pentru Guvernul Republicii Moldova şi pentru cetăţeni este un partener de încredere, un partener strategic care ne susţine, un astfel de raport n-ar trebui să rămână fără reacţii. Declaraţiile au fost făcute de invitaţii emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Nadejda Hriptievschi, directoarea Programului Justiţie şi Drepturile Omului la Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova, spune că raportul este destul de dur şi arată nişte tendinţe destul de dureroase pentru protecţia omului în Republica Moldova. Mai mult, avem accentuat nivelul foarte mare de corupţie care continuă să fie una dintre problemele şi impedimentele pentru asigurarea drepturilor omului, avem şi foarte multe informaţii despre tratamentele inumane, dar şi practicile care sunt aplicate în instituţiile de detenţie.

„În raport se vorbeşte despre presiunea care este pusă pe  cei care au o opinie divergentă faţă de putere şi este vorba şi de oponenţi politici, dar este vorba şi de presiunea care este pusă pe jurnalişti, pe apărătorii drepturilor omului şi din păcate, sunt arătate câteva cazuri ieşite din comun şi care din păcate dau peste cap cumva orice progres pe care l-am avut pentru o perioadă de timp. Vedem reîntoarceri la unele practici ce ţin de tortură şi de tratamente inumane care sunt aplicate faţă de anumite persoane”, menţionează Nadejda Hriptievschi.

Vadim Vieru, avocat Promo LEX, consideră că în raport sunt menţionate probleme sistemice care s-au regăsit şi în rapoartele anterioare, dar se regăsesc şi alte situaţii foarte grave care au avut loc în anul 2018.

„Este vorba despre dosare politice, situaţii de justiţie selectivă, presiune asupra avocaţilor şi judecătorilor. Acel caz de extrădare camuflată a cetăţenilor turci care s-a întâmplat la noi şi care ne-a şocat. Dar revin şi alte practici care noi speram că nu se vor mai repeta.”
 
Ştefan Urâtu, profesor şi apărător al drepturilor omului, ex-director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, a declarat că
chintesenţa raportului constă în aceea că se fură şi se minte la nivel înalt de stat, iar instrumentele sau instituţiile statului sunt folosite împotriva celor care critică aceste acţiuni.

„Raportul arată eficienţa instrumentelor oferite de către stat societăţii civile prin care aceştia pot să-şi organizeze viaţa, fiindcă că statul de fapt este o suprastructură delegată de către popor, alegători, ca aceştia să gestioneze treburile statului. Noi ne-am pomenit după atâţia ani că această suprastrucutră pe noi ne minte, ne bate, chiar sut cazuri concrete, ne omoară în custodia poliţiei şi nu avem instrumente prin care să putem revendica drepturile acestea”, a conchis Ştefan Urâtu.