ACTUALITATE

Opinie: Este extrem de important ca formatul reprezentat astăzi la ONU din partea R. Moldova să aibă o stategie fermă şi principială pe subiectul transnistrean

post-img

Este extrem de important ca formatul reprezentat astăzi la ONU din partea R. Moldova să aibă o stategie fermă şi principială pe subiectul transnistrean, pe subiectul de priorităţi în dezvoltare, pe alinierea cu anumite tipuri de priorităţi care covin agendei noastre de dezvoltare sustenabilă în R. Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către fostul ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„ONU este exact instituţia ideală pentru ca diplomaţii şi oficialii care reprezintă R. Moldova să folosească  toate instrumentele aflate la dispoziţie, să nu existe în continuare cum a fost pe timpuri instrucţiuni de la Ministerul de Externe de a nu ridica problema ca să nu deranjăm ursul şi să ofere posibilitatea de creativitate diplomatică în favoarea promovării interesului strategic pe care îl avem noi: demilitarizarea completă a regiunii transnistrene, asistenţă pentru instituirea unei misiuni de pacificare după standardele ONU sau a altei organizaţii care are asemenea practici standarde şi,evident, un plan economic de recuperare. Ar fi o şansă ratată dacă despre priorităţile noastre de reunificare, reîntregire teritorială cu raioanele din estul R. Moldova nu se va vorbi de la tribună pentru că există o anumită abordare a unor funcţionari de stat sau foşti funcţionari de stat care încercau să evite acest subiect  pentru ca să nu deranjeze ursul, cum a făcut Dodon şi mulţi dintre precedenţii prim-miniştri, preşedinţi, considerând că nu este obligatoriu să ne certăm cu cineva, dar experienţa internaţională arată foarte clar dacă nu pui pe agendă, nimeni nu are de gând să îţi rezolve propriile probleme din curte. Liderii transnitreni separatişti sunt sponsorizaţi direct şi indirect de către Federaţia Rusă şi trebuie să responsabilizăm autorităţile la nivel înalt, prin intermediul organizaţiilor multilaterale”, a spus Igor Munteanu.

„Sigur că la fiecare dintre adunările generale ONU există multă coreografie, ceea ce înseamnă că fiecare dintre vorbitori trebuie să se adapteze la o anumită agendă prestabilită de exemplu ONU promovează preste tot în lume o agendă legată de scopurile de dezvoltare, 16, fiecare dintre ele are o anumită logică şi raţionalitate şi, evident, că fiecare lider trebuie să raporteze la diminuarea ratei de sărăcie, la eliminarea a dezechilibrelor între genuri, la educaţie inclusivă, la multe portofolii ca prioritate de dezvoltare globală, dar fiecare dintre lideri totuşi pe lîngă această rezonanţă cu priorităţile ONU are propria agendă şi, fără îndoială, R. Moldova este obligată să includă nişte mesaje care sunt adresate ONU, pentru că noi avem ceva de cerut şi avem ceva de primit din partea Consiliului de Securitate ONU, legate de formatul de pacificare care trebuie să fie schimbat misiune civilă, asta noi ne dorim şi evident că de unii singuri foarte multe progrese nu vom izbuti  decât dacă vom avea de partea noastră nişte organizaţii care îşi vor asuma acest lucru.  Doi – mesajul către UE, avem nevoie de mai multă susţinere, asta este şi pe agenda de dezvoltare a ONU, dar şi pe aşteptările noastre  de a primi mai mulţi bani şi mai multă asistenţă tehnică pentru a reuşi anumite tipuri de progrese fără de care instituţiile vor funcţiona prost. Fără îndoială, trebuie să existe mesaje către Federaţia Rusă, este suficient pentru ca preşedintele Maia Sandu să spună că noi aşteptăm evacuarea necondiţionată a trupelor şi aşteptăm un raport al secretarului general al ONU asupra acestei probleme pentru că reprezintă un conflict prelungit şi aşteptăm progrese pentru că dezvoltarea noastră economică şi rezolvarea, adoptarea priorităţilor de dezvoltare a ONU depind de rezolvarea acestui conflict”, a mai spus Igor Munteanu.