Opinie. Decizia SUA de a-l declara indezirabil pe Plahotniuc este un mesaj şi pentru instituţiile de drept din R. Moldova, ca să acţioneze mai rapid
Vizualizari:

Opinie. Decizia SUA de a-l declara indezirabil pe Plahotniuc este un mesaj şi pentru instituţiile de drept din R. Moldova, ca să acţioneze mai rapid

Decizia Statelor Unite ale Americii de a-i pune fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc interdicţie de a obţine viză pentru SUA este un mesaj foarte important pentru elitele politice de la Chişinău că acţiunile de corupţie, şantajul, crima împotriva propriului popor nu vor trece nepedepsite. Din punct de vedere juridic, hotărârea poartă un mesaj şi pentru instituţiile de drept din Moldova şi anume că trebuie să acţioneze mai rapid. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul Jurnal TV, transmite IPN.

Deputatul fracţiunii PAS, blocul ACUM, Mihai Popşoi, susţine că interdicţia de a obţine vize este un moment important în eventualitatea în care se admite că Plahotniuc ar fi cerut azil politic în SUA. „E bine că SUA fac acest demers, în primul rând, politic foarte, este foarte important că Plahotniuc nu mai este binevenit în Statele Unite şi că acţiunile lui de corupţie în Republica Moldova nu mai pot fi trecute cu vederea”, a menţionat politicianul.

Jurnalistul Ion Terguţă susţine că decizia autorităţilor americane îl face pe Vladimir Plahotniuc indezirabil pentru mai multe state ale lumii. În opinia lui, cei care împărtăşesc aceleaşi valori ca şi SUA, vor gândi de două ori în cazul în care li se va solicita să ofere viză sau o perioadă de şedere pentru Plahotniuc şi familia sa. „Nu ştiu câte ţări ale lumii vor încerca, cel puţin în Europa, să treacă peste această virgulă, ca să spun aşa, pentru că nu este vorba de o interdicţie în mod oficial. În mod special, europenii sunt atenţi la ceea ce se întâmplă peste ocean”, a afirmat jurnalistul. Ion Terguţă spune că este curios ce va face Republica Cehă, cetăţenia căreia o deţine Vladimir Plahotniuc.

Comentatorul politic Roman Mihăeş susţine că în această chestiune trebuie analizate două aspecte: politic şi juridic. În opinia lui, din punct de vedere politic, Vladimir Plahotniuc a încasat o lovitură nu doar de imagine, pentru că în SUA fostul lider democrat conta pe faptul că ar putea fi considerat victima unor reglări de conturi în Republica Moldova şi că dosarele deschise pe numele lui ar fi fost fabricate. „Michael Pompeo, prin această declaraţie, îi spulberă poziţiile în SUA”, este de părere Roman Mihăeş. Potrivit lui, dacă Plahotniuc a depus actele pentru azil în SUA, şansele lui de a-l obţine sunt aproape de zero.

Fostul judecător CtEDO, Stanislav Pavlovschi, consideră că din punct de vedere politic, mesajul lui Michael Pompeo este adresat politicienilor din Republica Moldova şi al doilea aspect este cel juridic şi este adresat instituţiilor de drept. „Dacă vorbim de aspectul politic, această declaraţie denotă faptul că politicul din Moldova trebuie să fie mai insistent în promovarea valorilor democratice şi restabilirea instituţiilor democratice din Republica Moldova. Al doilea mesaj, adresat organelor de drept, este că acestea trebuie să activeze cu mult mai repede decât au făcut până acum. Din ambele puncte de vedere, această decizie nu este de neglijat”, consideră Stanislav Pavlovschi.

Luni, 13 ianuarie, fostul oficial moldovean Vladimir Plahotniuc a fost desemnat public pentru implicare în acte semnificative de corupţie şi are stabilită interdicţia de a obţine vize de intrare în SUA, a anunţat Secretarul de Stat al SUA, Michael Pompeo.

Similare
RECOMANDĂRI