Opinie. Decizia CSJ referitoare la cetăţenia lui Băsescu este un cadou neaşteptat sau poate chiar aşteptat pentru Dodon
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie. Decizia CSJ referitoare la cetăţenia lui Băsescu este un cadou neaşteptat sau poate chiar aşteptat pentru Dodon

Decizia CSJ referitoare la cetăţenia lui Băsescu ar putea să fie un cadou, neaşteptat sau poate chiar aşteptat, oferit lui Igor Dodon. Declaraţia a fost făcută de secretarul general al Partidului Platforma DA, Chiril Moţpan, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Analistul politic Corneliu Ciurea consideră că CSJ ar trebui să fie fermă atunci când adoptă anumite decizii. „Ori în cazul dat există o vagă bănuială că a existat o anumită şovăire a Curţii Supreme de Justiţie. Dar, în acelaşi timp, în asemenea situaţie, când o instituţie a statului dă aparent dovadă de slăbiciune, partea împricinată trebuie să fie foarte vocală şi să-şi pledeze cu fermitate cauza. Totuşi, nu am remarcat un interes subit al domnului Băsescu pentru a se avânta în lupte şi pentru a-şi apăra şi susţine cauza. Acel elan pe care l-a avut domnul Băsescu la început, atunci când i s-a oferit cetăţenia şi a venit în Republica Moldova, am senzaţia că s-a evaporat. Foarte multă lume credea că a venit pentru ca să se lanseze activ în politică şi pentru a lua în spate cumva această mişcare unionistă. Domnul Băsescu ca politician activ în Republica Moldova s-a cam desumflat şi din această cauză probabil tot ce va rămâne din această mişcare este cetăţenia pe care o are soţia domnului preşedinte şi care nu i-a fost retrasă, din câte ştim”.

Secretarul general al Partidului Platforma DA, Chiril Moţpan, crede că într-o ţară în care justiţia este capturată, orice decizie de acest fel este una politică şi nu face bine imaginii Republicii Moldova. „Cu domnul Băsescu s-a procedat urât, din punctul meu de vedere. Domnul Băsescu este preşedintele care a oferit, a ajutat foarte multor cetăţeni ai R. Moldova să obţină cetăţenia română, ca aceştia astăzi să plece în străinătate, să muncească, să aibă dreptul să se angajeze undeva. Iată că în Republica Moldova se pare că şi graba sau şovăiala Curţii Supreme de Justiţie se datorează imixtiunii politicului, îmi se pare mie. Cineva a intervenit şi a luat decizia în acele câteva ore”.

Membrul Biroului Permanent Naţional al PAS, Sergiu Litvinenco, susţine că nu a mai văzut o situaţie similară în care o instanţă, după ce a dat un verdict să revină asupra lui peste câteva ore şi să dea o altă decizie finală. „Dar, după mine, lucrul acesta nu este de mirare pentru că dacă ne aducem bine aminte, exact la miezul nopţii a fost dată şi decizia în cazul invalidării alegerilor din municipiul Chişinău. Tot la miezul nopţii a fost instalat acest guvern. Vedem că acest regim aşa cum a fost instalat la miez de noapte, exact aşa continuă şi mai departe, şi cele mai mizerabile decizii le ia anume în această perioadă”.

Sergiu Litvinenco mai adaugă referitor la partea juridică a acestei probleme că motivul formal invocat de aşa-numiţii judecători, care a dus la legalitatea decretului lui Dodon cu privire la retragerea cetăţeniei, este că Traian Băsescu ar avea dosare penale în România. „Eu nu ştiu de unde au luat aceşti judecători această informaţie. Probabil că au căutat prin Google. Eu tot îmi aduc aminte multe dosare care au avut o legătură cu domnul Traian Băsescu. Este şi acel dosar penal Flota. Domnul Băsescu a fost cândva reclamat şi doamna Firea, în cazul unui presupus dosar de şantaj. Dar, atenţie, în raport cu domnul preşedinte Traian Băsescu nu este absolut nicio decizie judecătorească de condamnare penală a domniei sale. Prin urmare, argumentaţia judecătorilor este o aberaţie crasă şi practic şi o minciună. Spre deosebire de Republica Moldova, unde judecătorii pot deschide dosare penale, după care le pun la murat şi le scot în momentul în care trebuie să schimbe anumite majorităţi parlamentare, trebuie să şantajeze nişte oameni care trebuie să treacă dintr-un partid în altul, în România justiţia este independentă şi procurorii în măsura în care deschid dosar penal, fie duc până la capăt dosarul. Dosarul ajunge în instanţa judecătorească, fie îl clasează din motive de netemeinicie şi inexistenţă a probelor. Din punct de vedere juridic, evident că acea motivare pe care au reţinut-o judecătorii Curţii Supreme de Justiţie este absolut descalificată”.

Membrul Biroului Permanent Naţional al PAS este de părere că din punct de vedere politic, motivul este unul foarte limpede. „Evident că nu am probe, dar eu cred că domnului Băsescu i s-a făcut o propunere pe care a refuzat-o şi pentru a sacţiona o astfel de decizie, domnul Plahotniuc a luat decizia pe care a luat-o pentru a lăsa în vigoare acel decret prezidenţial prin care domnului preşedinte Băsescu i se retrage cetăţenia Republicii Moldova”.

Chiril Moţpan crede că decizia CSJ ar putea să fie un cadou neaşteptat sau poate chiar aşteptat care i s-a făcut lui Dodon. „S-ar putea întâmpla să existe nişte înţelegeri subterane între Plahotniuc şi Dodon şi în privinţa acestui caz, ca şi în toate celelalte. S-ar putea întâmpla într-adevăr să ne mai aşteptăm să mai vină nişte surprize care ne vor convinge doar că justiţia este una la cheremul politicului”.
Similare
RECOMANDĂRI