ACTUALITATE

Opinie: Conflictul din estul Ucrainei poate fi un motiv de îngrijorare şi pentru Republica Moldova

Conflictul din estul Ucrainei poate fi un motiv de îngrijorare şi pentru Republica Moldova. De această părere este generalul american în rezervă, Ben Hodges care a mai spus, în cadrul emisiunii Conexiuni de la TVR Moldova, că autorităţile de la Kremlin fac diferite manevre pentru a-şi demonstra sfera de influenţă în regiunea Mării Negre.

Sub pretextul operaţiunii Zapad 2021, de la sfârşitul lui martie, Rusia transferă importante cantităţi de echipamente şi tehnică militară spre frontiera ucraineană. Experţii spun că aceasta este cea mai mare comasare de trupe ruse la frontiera cu Ucraina, de la anexarea Crimeei în 2014.

 BEN HODGES, general în rezervă, SUA: „Acesta este un exemplu prin care Kremlinul îşi doreşte să facă uz de aceste mişcări ca demonstraţie de influenţă, pentru a testa administraţia Biden şi pentru a pune presiuni asupra administraţiei lui Zelenski.”

În acest context, experţii sunt îngrijoraţi şi de situaţia Republicii Moldova care are trupe ruseşti dislocate în stânga Nistrului.

BEN HODGES, general în rezervă, SUA: „Preşedintele dumneavoastră (n.r. Maia Sandu) a demonstrat foarte mult curaj chiar în timpul primei săptămâni de mandat, atunci când a declarat că a venit timpul ca soldaţii ruşi să plece din Transnistria. Va fi necesar ca Germania şi Franţa să facă presiuni asupra Kremlinului pentru a se obţine acest lucru. Fără o presiune din partea Germaniei şi a Franţei asupra Kremlinului, nu sunt optimist.  De asemenea, şi SUA trebuie să colaboreze strâns cu liderii din Berlin şi Paris asupra acestui subiect”.

Potrivit generalului american în rezervă, Rusia a creat mai multe conflicte în fostele republici sovietice, inclusiv conflictul îngheţat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Acesta ar putea avea o finalitate, dacă ar exista o strategie la nivelul Occidentului.

BEN HOD,GES, general în rezervă, SUA: „Eu cred că administraţia trebuie să elaboreze o strategie pentru regiunea Mării Negre, care să includă Republica Moldova, cu tot cu o politică în privinţa regiunii transnistrene. În mod evident, rezultatul pe care ni-l dorim ar fi ca trupele blindate ruseşti să înceapă părăsirea unor astfel de regiuni, precum cea transnistreană.”

Conflictul armat moldo-rus a izbucnit în 1992. Deşi au trecut aproape trei decenii de atunci, armamentul şi trupele ruseşti staţionează şi acum ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida obligaţiilor asumate de Rusia la summit-urile OSCE din 1999 şi 2001. Iar în 2018 şi Adunarea Generală a ONU a cerut Rusiei retragerea completă şi necondiţionată a trupelor sale din Republica Moldova, lucru care nu s-a mai întâmplat nici până în ziua de azi.