ACTUALITATE

Opinie. Anexarea bisericii din Basarabia de către Imperiul Rus a fost o încălcare a dreptului canonic

post-img

  Odată cu anexarea teritoriului dintre Prut şi  Nistru la Imperiul Rus, a fost anexată şi biserica, ceea ce a fost o acţiune anti canonică, formarea acestei episcopii a Hotinului şi Chişinăului. Această declaraţie îi aparţine istoricului Ion Negrei, invitat în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Canoanele bisericeşti prevăd că, odată cu ocuparea unui spaţiu din punct de vedere politic nu poate fi ocupat şi bisericeşte. Trebuia să rămână sub aceeaşi subordonare canonică a Mitropoliei Moldovei,” susţine Ion Negrei.
 
Un alt invitat în platou a fost Anatol Ţăranu care a declarat că biserica rusă începând cu Pentru I, începând cu crearea sinodului, s-a prefăcut perfect imperială. „ Biserica rusă din totdeauna a deservit, prin metodele sale ecleziastice, interesele imperiului. Chiar dacă astăzi există patriarh şi nu există o subordine directă, tradiţia a rămas aceeaşi.”

Istoricul Ţăranu a explicat şi care sunt deosebirile dintre biserica rusă şi cea română. „Caracterul ortodoxiei româneşti este de conservare, de apărare a fruntariilor, nu de extindere. Spre deosebire de ortodoxia rusească care doctrinar este una de expansiune, este una imperialistă. Aceasta  este deosebirea fundamentală  dintre ceea ce se numeşte biserica rusească de cea românească. Biserica rusă este un element inseparabil şi baza a aceea ce se numeşte lumea rusă.

Biserica rusă nu este într-u totul un element religios, este un element laic, care ţine de statul laic, dar nu de legătura cu Dumnezeu cu divinul. ”