ACTUALITATE

ONU Moldova lansează primul dialog naţional cu sectorul privat

post-img

Astăzi a avut loc primul dialog despre cooperarea şi contribuţia sectorului privat la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). La sesiunea de dialog au fost discutate atât provocările care pot fi rezolvate prin eforturi comune, cât şi oportunităţile ce pot fi valorificate de companii în procesul de aliniere a strategiilor de business la ODD.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă reprezintă un apel universal la acţiuni pentru a pune capăt sărăciei, a proteja clima şi planeta şi a asigura pacea şi prosperitatea pentru întreaga populaţie a lumii. Adoptată pe 25 septembrie 2015 de statele-membreale ONU, Agenda 2030 se bazează pe 17 obiective ce abordează domenii interconectate, precum: educaţia, creşterea economică, pacea, justiţia, energia, clima ş.a.

“Sectorul privat este un promotor activ al tehnologiilor moderne, al produselor şi serviciilor de calitate înaltă şi al inovării şi experimentării cu noi procese şi practici de afaceri. Business-ul deţine un rol critic şi decisiv în transformarea Moldovei într-un stat prosper şi rezilient”, afirmă DafinaGercheva, coordonatoare rezidentă ONU şi reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

“A fost un eveniment valoros, care a reunit importanţi investitori privaţi şi ne-a ajutat să înţelegem ce acţiuni întreprind ceilalţi. Este util şi pentru partenerii de dezvoltare să identifice un subiect comun asupra căruia am putea lucra împreună cu autorităţile şi care ar putea astfel beneficia de expertiza şi bunele practici din străinătate”, susţine Julien Ducarroz, Director general, Orange Moldova.

Concluziile preliminare ale întâlnirii au accentuat necesitatea de a orienta eforturile comune în direcţia motivării cadrelor, a colaborării cu instituţiile de învăţământ superior pentru a reduce discrepanţa dintre pregătirea absolvenţilor şi necesităţile companiilor şi asigurarea cursurilor online pentru cât mai mulţi beneficiari. Modernizarea echipamentului agricol, aplicarea tehnologiilor noi şi a soluţiilor ICT în utilizarea eficientă a resurselor de apă şi energie sunt şi ele subiecte de interes sporit.

Întâlnirea dintre reprezentanţii partenerilor de dezvoltare şi cei ai sectorului privat din R. Moldova a fost organizată în cadrul proiectului „Implicarea sectorului privat pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă” al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), finanţat de Facilitateade Investiţii pentru Impact a Oficiului Regional PNUD pentru Europa şi Asia Centrală.

Companiile care doresc să participe la dialogurile naţionale de cooperare şi să contribuie la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă sunt încurajate să ia legătura cu PNUD Moldova.