ACTUALITATE

OMS şi USAID au livrat R. Moldova frigidere de laborator şi distilatoare de apă, care vor fi distributie în reţeala naţională de laboratoare

post-img

25 frigidere de laborator şi 12 distilatoare de apă au fost livrate astăzi Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. Acţiunea face parte din activităţile comune ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi USAID, ca parte a asistenţei umanitare şi în domeniul sănătăţii ca răspuns la pandemia COVID-19.

Suportul oferit are scop dotarea cu echipament de laborator şi consolidarea capacităţilor de laborator privind asigurarea continuităţii de diagnostic şi a cerinţelor de biosecuritate în laboratoarele Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, inclusiv cele implicate în diagnosticul infecţiei COVID-19 prin tehnici de biologie moleculară. Astfel, echipamentele vor fi distribuite tuturor Centrelor de Sănătate Publică teritoriale: CSP Chişinău, CSP Orhei, CSP Soroca, CSP Edineţ, CSP Căuşeni, CSP Ungheni, CSP Cahul, CSP Comrat, CSP Hânceşti, CSP Bălţi.

Frigiderele moderne de laborator vor permite păstrarea în condiţii sigure a probelor biologice colectate pentru testarea la COVID-19, inclusiv altor probe de laborator, precum şi a reactivelor pentru tehnicile de biologie moleculară. Distilatoarele pentru purificarea apei din apeductul centralizat vor asigura calitatea apei la reconstituirea reactivilor şi vor asigura procedurilor de laborator conform cerinţelor.

Valoarea donaţiei de astăzi constituie 60.000 USD.

În cadrul acestei activităţi urmează a fi livrate şi 13 autoclave performante pentru asigurarea biosecurităţii în contextul gestionării deşeurilor infecţioase rezultate din activitatea de laborator. Nu în ultimul rând, prin dotarea cu autoclave va creşte posibilitate decontaminării deşeurilor infecţioase, inclusiv potenţial contaminate, în condiţii de laborator, asigurându-se cerinţele de securitate biologică în conformitate cu recomandările naţionale şi internaţionale.

Prezentă la ceremonia de donare, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu a menţionat: „Pandemia COVID-19 este o provocare pentru sistemul de sănătate, dar în virtutea acestei provocări, suntem determinaţi să consolidăm capacitatea  acestuia. Suportul oferit astăzi de OMS şi USAID, Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică,  va ajuta specialiştii să îşi desfăşoare activitatea conform standardelor în domeniu. Sincere aprecieri colegilor care activează în cadrul laboratoarelor ANSP, pentru dedicaţie şi efort considerabil în această perioadă complicată”

Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a exprimat recunoştinţa şi gratitudinea din partea instituţiei şi a CSP teritoriale pentru suportul acordat de către OMS şi USAID, parteneri care sunt mereu alături şi susţin activitatea ANSP.

„Acest lot de echipament va contribui semnificat la sporirea capacităţilor şi eficientizarea activităţii pentru a asigura calitatea şi operativitatea capacităţilor de laborator,  continuitatea de diagnostic şi cerinţelor de biosecuritate în laboratoare”, a subliniat acesta.

La rândul său, Dr Stela Gheorghiţă, coordonatoarea programelor de urgenţă în sănătatea publică din cadrul Biroului OMS din Republica Moldova, a spus: „Livrarea echipamentului de laborator, posibilă contribuţiei USAID, va contribui semnificativ la dotarea laboratoarelor cu cele necesare pentru a asigura calitatea testărilor de laborator la SARS-CoV-2 şi oferirea rezultatelor în timp util pacienţilor şi sistemului medical în general”.

Acţiunile comune dintre OMS şi USAID sunt focusate pe cinci componente importante: laboratoare; supraveghere şi răspuns rapid; managementul clinic şi consolidarea sistemului de sănătate; prevenirea şi controlul infecţiilor; comunicarea în situaţii de risc. Totodată, OMS acordă suport tehnic Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică să coordoneze şi să monitorizeze acţiunile de răspuns la COVID-19, oferind suport tehnic în elaborarea ghidurilor, recomandărilor tehnice în domenii precum supravegherea epidemiologică şi răspunsul rapid la urgenţe de sănătate publică, managementul clinic şi consolidarea sistemului de sănătate, prevenirea şi controlul infecţiilor, comunicarea în situaţii de risc, instruiri pentru lucrătorii medicali.

OMS, precum şi toate agenţiile ONU în Republica Moldova şi partenerii de dezvoltare susţin răspunsul naţional la pandemie prin activităţi care îşi propun protecţia oamenilor şi creşterea capacităţilor sistemului de sănătate de răspuns şi gestionare a pandemiei COVID-19.