ACTUALITATE

Omagiu pentru eroii SMURD. Astăzi s-au împlinit patru ani de când un elicopter SMURD s-a prăbuşit la Haragîş

Zi de doliu pentru ambele maluri al Prutului. Astăzi s-au împlinit patru ani de când un elicopter SMURD s-a prăbuşit la Haragîş şi întregul echipaj de patru persoane şi-a pierdut viaţa. Era a 19-a operaţiune aero-medicală SMURD în Republica Moldova şi a rămas în memoria tuturor drept o tragedie fără seamăn.

2 iunie 2016, ora 14.13 minute – este clipa de groază în care elicopterul SMURD s-a prăbuşit în pădurea din localitatea Haragîş.

Echipajul avea de executat 2 misiuni. Prima fusese deja cu succes, şi se îndreptau spre cea de a doua la Cahul. În acea zi ploua abundent şi era o ceaţă densă. Aceste condiţii meteo au făcut practic imposibile operaţiunile de salvare.

Valentin Guţanu, un localnic din Haragîş, îşi aminteşte în detaliu, de parcă a fost ieri, ziua în care elicopterul SMURD a căzut din cer. Era prin grădină şi vedea cum aeronava cauta un loc de aterizare.

„Noi am auzit elicopterul din sat că Capaclia e aici, alături. El a făcut aşa un cerc undeva deasupra gradinţei noastre. Acolo ceva s-a văzut ei mă rog. După aceea, nu a trecut mult timp şi am auzit de cazul tragic care s-a întâmplat.Sigur că e dureros, oamenii şi-au dat viaţa pentru noi. Ce putem să spunem. Dumnezeu să-i ierte”, a spus Valentin Guţanu.

Cu lacrimi în ochi, vine în fiecare an la complexul memorial împreună cu toată familia. Aşa fac şi alţi localnici. Alături de ei au depus flori şi au deplâns trecerea cele veşnice a eroilor şi foştii lor colegi – salvatori, pompieri, medici şi paramedici SMURD din Republica Moldova.

„Au fost nişte colegi pe care i-am cunoscut personal. Au fost colegi cu care am făcut primii paşi în misiunile aero-medicale. Deci, în urma acelor proceduri scrise pe hârtie, ei au fost cei care au implementat pas cu pas fizic vorbind misiunile aeromedicale”, a spus  DORIN MATVEEV, şef, Direcţia Logistică, IGSU.

„Noi nu uităm colegii noştri. Noi suntem datori, obligaţi ca să-i ţinem în memoria noastră, să le aducem un omagiu. Această zi pentru noi e una deosebită”, a declarat MIHAIL HARABAGIU, şef IGSU.

Astăzi, la Complexul Memorial de la Haragîş s-a ţinut o scurtă slujbă de pomenire şi cei prezenţi s-au rugat pentru eroii români. Ceremonia a avut un moment emoţionant ca niciodată pentru că pe deasupra monumentului a trecut un alt elicopter SMURD care efectua o misiune de salvare.

„Amintirea nu a cimentat acest moment, ci din contra. Amintirea nu a făcut decât să ne întărească convingerea că sacrificuul eroilor SMURD nu a fost unul inutil”, a decarat  Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova.

Elicopterul SMURD de la Iaşi, care mai efectuase o misiune in Republica Moldova, se îndrepta spre Cahul, pentru a prelua un pacient de 64 de ani, cu accident vascular cerebral. Aparatul de zbor s-a prăbuşit şi a luat foc la impactul cu solul.

Cei patru membri ai echipajului care şi-au pierdut viaţa în misiune sunt comandorul Doru Gavril, căpitanul-comandor Voicu Şocae, medicul Mihaela Dumea şi asistentul Gabriel Sandu. În anul 2017, în cadrul Galei Premiilor TVR MOLDOVA a fost acordat un premiu special post-mortem echipajului SMURD 347!

„Salvarea vieţilor nu trebuie să aibă graniţă niciodată, mai ales, între doua ţări cum este România şi Republica Moldvoa. A trebuit să trecem prin tragedie dar a fost ca să ne întărească relaţiile şi să ne convingă mai mult că ce facem este bine”, a precizat RAED ARAFAT, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, România.

Până acum, echipajele SMURD au oferit sprijin Republicii Moldova în peste 13 mii de intervenţii terestre, 89 de intervenţii aero-medicale şi 35 de intervenţii transfrontaliere. Toate costurile pentru efectuarea operaţiunilor de salvare SMURD sunt acoperite integral din bugetul statului român.